Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

V odborných článcích se můžete dočíst, co by mělo dítě v každém věku umět a co by se mělo naučit. Já za sebe říkám, že každé dítě je jiné. Některé dříve chodí, ale později mluví a jiné zase lépe kreslí. Obecně se ale musíte v určitém období zaměřit na některé činnosti. Na počátku je třeba vhodné cokoliv, do čeho dítě může bouchat. Stimuluje si tak koordinaci oka a ruky.

Pak se snažíte dávat před něj hračky, aby se otočilo na bříško nebo lezlo, a tak dále. Kolem roku ale narazíte na to, že dítě je malý montér. Chce neustále s něčím hýbat a něco přesouvat. Opět jsme hledali nějaké ideální řešení, protože nejrůznějších pomůcek existuje velká spousta, ale my jsme měli požadavky, aby to bylo efektivní, více účelové, ale také skladné.

Narazili jsme při hledánína dřevěné edukační prkénko. V praxi je to takové prkénko s vesmírnou tématikou, které neobsahuje jen jednu hru. Protože, když už něco kupujete a má vám to zabírat místo, je lepší, aby to bylo několik her dohromady. To toto prkénko splňuje, protože zde máme bludiště, otočné bloku, ozubená kola, korálky a další věci.

Rozměry tohoto prkénka jsou uspokojivé, protože jsou 30 x 28 x 6,5 cm. Prkénko se vám tak vejde prakticky kamkoliv. Hlavně je i lehké, takže ho dítě bez větších problémů dokáže uchopit a držet. Také jsme zkoušeli to prostě opřít třeba někde v postýlce o stěnu a dítě se zabavilo na půl hodiny.

Každopádně je zde spousty věcí, které něco dělají a děti to strašně baví objevovat. Planetky se hýbou po své ose, můžete protáčet barevné korálky nebo na těch barevných korálcích učit dítě barvy. Věcí, které se s tímto edukačním prkénkem dá dělat je spousta. Za mne je to pro děti tak od jednoho roku. Ale věřím, že si s tím vyhrajou klidně až do tří let. Z učení barev totiž klidně můžete přejít na počítání korálků.

Když to dcerka dostala, nevěděla, co dřív. Jako první se jí ale samozřejmě zalíbilo otáčet ozubeným kolečkem, které svým pohybem otáčí i druhým. Po asi patnácti minutách si začala všímat labyrintu a začala prstem sunout jednotlivé planetky po dráze. Jako poslední pak zpozorovala korálky, do kterých nejdříve zbrkle bouchala a líbilo se jí, jak se točí. Poté ale vzala jeden prst a začala jednotlivé korálky přesouvat.

Za nás tak mohu říci, že je to dobrá hračka, u které se dítě mnohé naučí a vyhraje si s ní poměrně dlouho. Můžu jí dát tuto hračku a můžu jit vyřídit nějaký e-maily. Za mne je to tedy dobrá hračka, která je kvalitně provedená, protože je ze dřeva. Nemám rád moc ty plastové hračky, které mají v sobě slabé drátky a vydrží pár minut. Toto je klasická mechanická hračka, kde se nemá co rozbít, i když to hodila dcerka na zem. Rozhodně tuto hračku mohu doporučit a dcerce se také moc líbí.

Děkujeme za zapůjčení hračky „Dřevěné edukační prkénko – vesmír“ onlinehračkářství.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky