Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Bramboráčky jsou velice staré a také velice oblíbené jídlo. Z toho také vyplývá, že existuje mnoho receptů, kde dochází k různým obměnám. Někdo je dělá s cuketou, někdo s dýní a někdo s kořenovou zeleninou. Já jsem za život vyzkoušel třeba i krkonošskou variantu, kdy se udělalo bramborákové těsto, které se vylilo na plech a pokladlo se švestkami.

To, co každý chce, jsou ale do zlatova upečené bramboráky, které budou křupavé. Po všech pokusech a variantách, které jsem vyzkoušel, jsem dospěl k prakticky dokonalé variantě. Zjistil jsem, že bramborák má vonět česnekem a majoránkou. Pokud ale dáte česneku moc, nikdy je neopečete do hněda a do křupava.

Také jsem zjistil, že není zapotřebí používat mouku či strouhanku. Naopak jsem tam přidal více vajec, aby bramboráky byly krásně do hněda a do křupava. Bramboráky se pak konzumují tradičně bez přílohy. Někteří k nim servírují katův šleh nebo guláš. Mně k nim moc chutná obyčejný a jednoduchý zelný salát. Protože lehce nakyslá chuť salátu se krásně snoubí s chutí brambor. Rozhodně ale doporučuji vyzkoušet tento recept, protože určitě nebudete litovat.

Zdroj: Žádný Špeky

Křupavé bramboráky

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

104

kcal

Suroviny

  • 1 kg zelí

  • 1 cibule

  • 0,5 l vody

  • 2 PL cukru

  • 1 dcl octa

  • hrst křenu

  • 0,5 kg brambor

  • hrst majoránky

  • 4 vejce

  • 4 stroužky česneku

Postup

  • Zelí si nakrouháme na drobné nudličky a přidáme nastrouhanou cibuli, nastrouhaný křen, ocet, cukr a vodu. Vše promícháme a necháme ideálně přes noc odležet. 

  • Brambory nasrtouháme na hrubém struhadle a slijeme přebytečnou vodu z brambor.

  • Přidáme na jemno nasrtouhaný česnek, majoránku, sůl, pepř a vejce a promícháme. 

  • Na rozpálené pánvi zprudka opékáme do zlatova z obou stran.