Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Bramboráčky jsou velice staré a také velice oblíbené jídlo. Z toho také vyplývá, že existuje mnoho receptů, kde dochází k různým obměnám. Někdo je dělá s cuketou, někdo s dýní a někdo s kořenovou zeleninou. Já jsem za život vyzkoušel třeba i krkonošskou variantu, kdy se udělalo bramborákové těsto, které se vylilo na plech a pokladlo se švestkami.
To, co každý chce, jsou ale do zlatova upečené bramboráky, které budou křupavé. Po všech pokusech a variantách, které jsem vyzkoušel, jsem dospěl k prakticky dokonalé variantě. Zjistil jsem, že bramborák má vonět česnekem a majoránkou. Pokud ale dáte česneku moc, nikdy je neopečete do hněda a do křupava.
Také jsem zjistil, že není zapotřebí používat mouku či strouhanku. Naopak jsem tam přidal více vajec, aby bramboráky byly krásně do hněda a do křupava. Bramboráky se pak konzumují tradičně bez přílohy. Někteří k nim servírují katův šleh nebo guláš. Mně k nim moc chutná obyčejný a jednoduchý zelný salát. Protože lehce nakyslá chuť salátu se krásně snoubí s chutí brambor. Rozhodně ale doporučuji vyzkoušet tento recept, protože určitě nebudete litovat.
Zdroj: Žádný Špeky
Křupavé bramboráky
4
porce20
104
kcalSuroviny
1 kg zelí
1 cibule
0,5 l vody
2 PL cukru
1 dcl octa
hrst křenu
0,5 kg brambor
hrst majoránky
4 vejce
4 stroužky česneku
Postup
Zelí si nakrouháme na drobné nudličky a přidáme nastrouhanou cibuli, nastrouhaný křen, ocet, cukr a vodu. Vše promícháme a necháme ideálně přes noc odležet.
Brambory nasrtouháme na hrubém struhadle a slijeme přebytečnou vodu z brambor.
Přidáme na jemno nasrtouhaný česnek, majoránku, sůl, pepř a vejce a promícháme.
Na rozpálené pánvi zprudka opékáme do zlatova z obou stran.