Foto: Freepik

Historie adventních trhů v České republice

Asi nikoho nepřekvapí, že největší tradici adventních trhů mají ty v Praze. Jejich historie totiž sahá až do středověku. Zajímavé i kouzelné ale je, jak si dokáží i po staletí udržet svou atmosféru. Okolní středověké domy, které dělají kulisu, jsou po stovky let stále stejné. Možná mají hezčí fasádu.

Největší změnou asi je, že nám na konci 2. světové války zničila bomba většinu naší radnice. Základní sortiment pak zůstává také více či méně stejný. Najdete tu hračky, vánoční ozdoby, lahůdky, pečenou šunku či pečené kaštany. V čem se ale trhy rozhodně změnily je množství světel, zářivek a svíček, které třeba před 300 lety rozhodně neměli.

Trhy mají v Praze bohatou historii, jak jsme již říkali. A první vůbec se objevili již v druhé polovině 12. století. Zhruba od poloviny 18. století se pak trhy šířily i do okolních ulic a zahrnovali i Uhelný trh, Rytířskou ulici či Havelskou ulici. Nutno ale podotknout, že v Havelské ulici se konali trhy již od 13. století, ale od poloviny 18. století zde byly i adventní.

Foto: Freepik

Oblíbené adventní trhy v České republice

Praha ale není jediné město, kde se dělají adventní trhy. I v jiných částech naší země jsou půvabné trhy plné kouzelných momentů a zasazené do starých náměstí.

  • Liberec: Zdejší čtvercové náměstí s unikátním podloubím a novogotickou radnicí je natolik malebné, že očarovalo i filmaře a natáčely se zde záběry z filmu Spiderman.

  • Brno: Druhé největší město v České republice pořádá trhy na náměstí Svobody a na Zelném trhu. Brněnské Vánoční trhy jsou známé svou atmosférou a kvalitními řemeslnými výrobky.

  • Olomouc: Adventní trhy v Olomouci, na Dolním náměstí a Horním náměstí, jsou obklopeny historickými budovami a stromy, což vytváří kouzelnou atmosféru.

  • Český Krumlov: Toto malebné město na jihu České republiky pořádá trhy na náměstí Svornosti. Vánoční trhy zde mají jedinečný historický ráz zasazený do historického jádra města.

  • Ostrava: Ostravské adventní trhy na náměstí Republiky jsou známé svými koncerty, divadelními představeními a širokou nabídkou vánočního zboží.

Adventní trhy v České republice jsou místo, kde se můžete pozastavit uprostřed stresu a shonu. Je to také čas, kdy se rodina může sejít, prohlédnout si společně celé trhy, ochutnat trdelní a zahřát se svařákem. V České republice je ale unikát to, že jsou adventní trhy zasazeny většinou do historických částí měst.

Zdroj: Metro.cz (odkaz)