Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Když jsem chodil na dlouhé túry po lesích a přespával pod širákem, byl buřt buláš prakticky mým hlavním pokrmem. Pořádali jsme s kamarády dokonce soutěže v tom, kdo má nejlepší. Možná se budete divit, kolik rozličných receptů existuje. Někdo tam dává kořenovou zeleninu, někdo přidává čerstvou papriku a někdo to vylepšuje o zázvor.

Každopádně to není vůbec důležité. Vždy jsme se shodli na tom, že je podstatné si to udělat tak, aby to vám osobně chutnalo. Já osobně preferuji, když je lehce nasládlý, a proto tam dávám rajský protlak. Zároveň tam přidávám i nové koření, které jsem si velice oblíbil. Když ho totiž používáte s rozmyslem a mírně, může vám vykouzlit velice zajímavé chutě.

Další mojí specialitou je přidání čerstvé papriku spolu s mletou. Většina lidí dává pouze mletou, ale ta čerstvá tam dodá zcela jinou chuť. Pokud má někdo rád pálivá jídla, může přidat i trochu chilli. Každopádně variant je skutečně velké množství a existují i takové, kdy se přidává třeba kapusta či zelí. Zde ale guláš připomíná spíše boršč.

Zdroj: Žádný Špeky

Buřt guláš

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

127

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 1 konzerva cizrny

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 šunková klobása

  • 1 rajský protlak

  • 1 červená paprika

  • 1 PL mleté papriky

  • 1 ČL kmínu

  • 1 l vývaru

  • 1 brambora

Postup

  • Rozpálíme si hrnec a dáme si tam trochu oleje. 

  • Přidáme nakrájenou cibuli a nové koření.

  • Opékáme vše do středně zlata. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu.

  • Lehce opečeme, přidáme kmín, osolíme, opepříme a přidáme na kostičky nakrájenou papriku.

  • Poté přidáme mletou papriku, lehce zarestneme a následně přidáme rajský protlak a v zápětí zalijeme vývarem.

  • Přidáme na kostky nakrájenou bramboru a cizrnu bez nálevu. 

  • Necháme to na mírném stupni vařit asi 20 minut. Pak vytáhneme nové koření, můžeme zahustit vločkami či nastrouhanou bramborou, dochutíme a můžeme podávat.