Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Je léto, a tak jsme na našem časopisu rozjeli sérii recenzí týkající se kempování, pikniků, výletů a života v přírodě. V souvislosti s tím jsme již představili třeba recenzi na jednoduchý a ultra skladný plynový vařič Meva Spark. Na něm jsme oceňovali zejména jeho skutečně malé rozměry, kdy samotný vařič v praktickém pouzdře není větší než krabička cigaret.

Nyní se nám do redakce dostal na testování i další vařič z dílny společnosti Meva, a to konkrétně Meva Tripper. Při prvním pohledu by se mělo jednat o praktický vařič, který obsahuje mimo hořáku i spoustu dalších užitečných záležitostí, jako jsou stabilizační nožičky ke kartuši, základnu k hořáku pro lepší a rovnoměrný rozvod teplat nebo malý hrnec i s pokličkou. Velký bonus za nás je fakt, že si kartuši i veškeré přislušenství složíte přesně do hrnce, který je součástí balení.

VZHLED

Po otevření krabice na vás vykoukne praktický látkový pytlíček, ve kterém se nachází složený celý vařič. Ten se pak skládá ze:

  • stojánku pro stabilizaci kartuše

  • adapter na jiné nádoby

  • nádoby o objemu 0,8 litrů

  • poklička k nádobě

Co se týče nádoby, tak 0,8 litrů je naprosto dostačující pro přípravu polévky i pro 4 osoby, uvaření čaje, přípravu buřt guláše či ohřev dětského příkrmu. Ve spodní části této nádoby je navíc tepelný výměník, který s co největší efektivitou a přesností urychlí ohřev vody.

Tato nádob má dvě leká ucha, která jsou pevná, ale jsou odizolovaná od zbytku nádoby, abyste se nespálili. Jako unikátní hodnotíme textilní povlak na nádobě, který pomáhá urychlovat vaření a zároveň pomůže udržet pokrm delší dobu teplý. Vše je pak již tradičně vyvedeno v barvách Mevy, což znamená ve světle zelené.

Stabilizační nožičky jsou dobrý nápad, protože když máte na malé plynové kartuši umístěnou nádobu s potravinami, je zde riziko, že se převrhne. Musíte zkrátka věnovat skutečně velkou pozornost tomu, zda stojí kartuše v úplné rovině. Tyto nožičky jsou lehké, bytelné a svůj účel splňují dokonale.

Vařič je primárně určen pro přípravu pokrmů v této přiložené nádobě. Pokud ale chcete použít jinou nádobu není žádný problém, protože máte přibalený i adaptér na jiné nádoby. Samostantnou kapitolou je pak vařič. Oproti testovanému Meva Spark je zde hořák chráněný plechovým okrajem a je trochu utopený.

To mu vytáváří přirozené závětří, i když to nevylučuje použití nějakého klasického velkého závětří. I toto ovšem oceňujeme. Hořák má umístěné směrem ke kartuši plastové nohy, což má také svůj dobrý důvod. Pokud na něj umístíte těžkou nádobu s množstvím tekutiny, mohlo by dojít k ulomení či ohnutí hořáku. Zde vás však od tohoto problému ochrání tyto nohy.

Kohoutek na regulaci plynu je pevný a není to jen nějaký malý šroubeček. Plusové body pak Mevě patří za piezo zapalování, které je vždy vítané. V praxi tak otočíte trochu kohoutkem, zmáčknete piezo tlačítko a už můžete vařit. I když toto tlačítko funguje naprosto bez jakýchkoliv problémů, doporučuji si stejně raději vzít s sebou i zapalovač.

Jen poslední informace ke vzhledu – vařič používá kartuše s připojovacím závitem 7/16″. To jsou zkrátka kartuše s ventilem KP02006 a KP2007. Tato kartuše ale není součástí balení. Pokud používáte malou 230g, tak je to výhodnější, protože se přesně vejde do nádoby. V případě, že chcete větší kartuši, musíte si ji s sebou táhnout zvlášť.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

VÝKON

Výrobcem udávaný výkon je 1 kW, což je naprosto dostačující. Co ale stojí za zmínku je spotřeba plynu 73 g/hod. V praxi to znamená, že doba ohřevu stejného množství vody je víceméně stejná či podobná jako u jiných vařičů. Čím ale tento vařič vyniká je spotřeba plynu. Na 1 hodinu mu stačí pouhých 73 g, což je třetina oproti ostatním vařičům. V případě malé kartuše, která má 230 g vám vydrží tento vařič hřát na plný výkon zhruba 3 hodiny, což je skutečně unikátní.

Nejde ale jen o vařič, jde také o důmyslně umístěný hořák, který je krytý před větrem, o výměník tepla i o textilní kryt na nádobě. Každý tento drobný aspekt pak má velký vliv na spotřebu vody. Ze zkušnosti ještě mohu doporučit několik tipů. Je zásadní, jaká je teplota okolního vzduchu a jaká je teplota například vody, kterou chcete ohřívat.

Zní to sice logicky, ale většina lidí tento jednoduchý fyzikální fakt ignoruje. Pokud máte vodu na čaj vně batohu a je třeba pod nulou, budete ohřívat kus ledu a to logicky potrvá dlouho. Já například mám kartuši i vodu (nebo potraviny, které chci ohřívat) v batohu, popřípadě nosím půl litrovou láhev vody ve vnitřní náprsní kapse.

Důvod je jednoduchý, protože pod bundou mám i při mrazech cca 30 stupňů a tím zkrátím dobu varu odhadem o 50 %. Nemusíte pak tahat vodu celou dobu pod bundou, ale stačí jen hodinku před plánováným vařením. Podobné doporučení panuje i o kartuších, které mají svou provozní teplotu. Rozhodně je lepší mít kartuši spíše nad nulou.

VAŘENÍ

Zkoušeli jsme na tomto vařiči ohřát vodu a uvařit si čaj, polévku a připravit si buřt guláš. Vše probíhalo bez problémů a musím potvdit, že ohřev vody v tomto vařiči trvá kratší dobu než u rychlovarné konvice. S tímto vařičem tak zcela ztrácí smysl zastavovat u benzinové pumpy na kafe či čaj do kelímku. Nejdříve stojíte 10 minut ve frontě a pak za to zaplatíte 50 Kč.

Zde si připravíte čaj do dvou minut a zadarmo. Naopak si ho můžete vychutnat klidně uporostřed lesa. Při našem testování jsme naměřili čas ohřevu 0,8 litrů vody v přiložené nádobě 1 minuta 37 sekund. Znovu ale dodávám, že jde o velice subjektivní údaj, protože záleží na teplotě okolního vzduchu, která byla 32 stupňů a bylo bezvětří.

Pokud budete ohřívat vodu za větru, v dešti či v chladnu, můžete se dostat na vyšší čísla. Nicméně stále budete mít vařič, kterému trvá ohřev vody stejně dlouho či kratší dobu a ušetříte 70 % náplně. To je pro mne důležité hned z několika důvodů. Když jedete na víkend pod stan a plánujete si dvakrát udělat oběd a dvakrát večeři, nemusíte si brát více kartuší.

Kuřecí steak trvá cca 10 minut, takže přepočteno na steaky vám jedna malá kartuše vydrží cca 17x – 18x připravit steak. Já mám na batohu malou karabinku a mám tam zaháklou malou pánvičku o průměru 12 cm, která bohatě dostačuje pro přípravu míchaných vajíček, opékaní buřtů či uzeného, přípravě ďábělských toastů nebo přípravě steaků v přírodě.

ZÁVĚR

Se svými rozměry 130 x 120 x 190 mm se jedná o neuvěřitelně praktické řešení. Existuje sice mnoho různých malých a praktických vařičů, ale vždy potřebujete kartuši a nádobu, ve které budete vařit. Tyto věci dohromady pak mohou tvoři poměrně objemnou část vašeho batohu.

Když jsem šel trampovat měl jsem v ešusu sbalený lihový vařič a náhradní líh. I když jsem se snažil mít vše prakticky a úsporně zabaleno, tak ve srovnání s Meva Tripper to byl obr. Upřímně jsem neviděl na trhu praktičtější a úspornější řešení. Tento tripper jsem využíval na cestě na dovolenou na vaření kávy, čaje a přihřívání příkrmů pro dítě a rozhodl jsem se, že se stane stabilní výbavou mého malého 20 l batohu i mého auta.

Jistě existují i alternativy, ale já velice oceňuji, že se do této nádoby vejde i samotná kartuše, která vydrží 3 hodiny nepřetržitého maximálního výkonu. Jinými slovy není žádný problém, aby vám jedna malá kartuše vydržela celý týden, pokud jste sami a cca na tři dny pokud jedete s celou rodinou.

Zkráceně řečeno můžeme s klidným svědomím tento vařič doporučit jako praktické řešení nejen pro jedno denní výlety, ale také pro dovolenou. Uvidíte, kolik si užijete srandy a zábavy, když s dítětem vaříte v přírodě třeba jen obyčejnou pytlíkovou polévku nebo čaj. Pro ně je to totiž extrémní dobrodružství.

Děkujeme za zapůjčení vařiče Meva Tripper společnosti Meva

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva