Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Dneska máme to štěstí, že existuje mnoho nejrůznějších interaktivních pomůcek a hraček, které nám s tímto nelehkým úkolem pomáhají. Dcerka se právě pokouší říkat první srozumitelnější slova, a tak jsme také hledali něco, čím bychom to její „žvatlání“ podpořili. Narazili jsme na tzv. mravenečkův pohádkový tablet na onlinehračkářství.cz.

Rozhodli jsem se proto, že ho vyzkoušíme a podrobíme ho zároveň našemu testování. Vzhledově i proporčně se jedná o hračku podobnou tabletu, akorát zde samozřejmě není displej, ale několik tlačítek. V praxi jde o to, že tento tablet má dětem zprostředkovat jednoduché říkanky o zvířátkách nebo básničku „Polámal se mraveneček“, „O berušce“, „Stěžoval si cvrček“ nebo „Čmelák hraje na basu“. 

Ve spodní části jsou pak barevná tlačítka, takže dítě se zde může učit i barvy. Navíc, když dítě zmáčkne nějakou barvu, tak se mu i z tabletu ozve, jakou barvu zmáčkl. Za mne musím velice ocenit dvě věci. Jednak to, že tablet mluví česky, což není samozřejmostí a také to, že zvuk je poměrně kvalitní.

Je jasné, že to nemá stereo reproduktory, protože hlavním smyslem je pouze přehrát audio stopu. Nicméně u hraček jsem se již setkal s tím, že tam byl horší reproduktor než v hodinkách a místo mluvení či zpívání bylo slyšet jen chrčení a skřehotání. Nechtěl bych, aby tyto pazvuky byly to, podle čeho se dcerka učí.

Naproti tomu tento tablet mluví relativně krásně a moderátor dobře vyslovuje. Tento tablet by tak měl teoreticky rozvíjet určitým způsobem dětskou představivost, logiku a motoriku. Celý tablet se pak ovládá hlavním velkým kulatým tlačítkem a dále pak stisknutím jednotlivých tlačítek ro aktivaci konkrétních zvuků a funkcí.

A jak si s tím dcerka hraje? Mám dcerku, které je přes rok a myslím, že tento tablet je určen přesně pro ní. V tuto chvíli se snažíme ji učit barvy a základní tradiční říkadla a krátké básničky. To jako dospělí vydržíte chvíli nebo třeba dvě tři hodinky, ale občas se hodí, když můžete dítěti dát tento tablet a ono samo zkoumá jednotlivé barvy.

Stačí říct: „Zmáčkni žlutou“ a vidíte, že po pár opakováních, kdy dítěti pomáháte, se skutečně snaží zmáčknout žluté tlačítko. Nebo obdobně s říkadli, když se to dá říci i s říkadli, kdy po několika opakováních se pokouší dítě vyslovovat třeba poslední slabiku, což je vlastně cílený výsledek.

Již jsem to psal i u jiných recenzí, ale tato hračka se mi líbí minimálně ze dvou důvodů – je praktická, skladná a zároveň má více funkcí a možností využití. Za sebe i za dcerku mohu hračku rozhodně doporučit, protože dcerka si ji oblíbila, což se můžete přesvědčit i ve videu. Je to další z hraček, které vám usnadní život tím, že se dítě na chvíli zabaví a zároveň se tím i něco naučí. Nemusí tak od rána do večera koukat na nějaká dětská videa, ale může dělat i něco užitečného.

Děkujeme za zapůjčení Mravenečkova tabletu onlinehračkářství.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté onlinehračkářství.cz