Foto: Freepik

Mezi řidiči na našich silnicích je rozhodně jednou z nejpoužívanějších mapových navigací aplikace Mapy.cz od českého giganta Seznam.cz. Již jsme prováděli i recenzi aplikace Mapy.cz, kde jsme se dozvěděli, že tato aplikace je unikátní tím, že jako jediná zobrazuje pro řidiče podrobnou turistickou mapu.

To mnozí oceňují, protože nechtějí jen abstraktní obraz měst. Vývojáři Mapy.cz se také snaží zásobovat své uživatele užitečnými funkcemi a změnami. Nyní přichází s další novinkou, která může mít značný vliv na popularitu a rozšíření těchto map. Jde o možnost importovat soubory ve formátu GPX do mobilní aplikace. Až doposud bylo totiž možné importovat GPX soubory jen ve webové aplikaci.

Co to je GPX?

GPX je zkratka pro „GPS Exchange Forma“ a jde o formát souboru, ve kterém se nachází různá geografická data, jako jsou například trasy, zájmové body nebo stopy. Mimo to GPX obsahuje i údaje o zeměpisných šířkách, délkách, nadmořské výšce a času.

GPX je navíc kompatibilní s geografickými informačními systémy (GIS). GPX formát je populární zejména pro sportovce, turisty nebo při outdoorových aktivitách. Jen se tak utvrzuje fakt, že Mapy.cz jsou velice univerzální a pro turisty a sportovce prakticky nepostradatelné, a to vzhledem k podrobným turistickým mapovým podkladům. Zdroj: napoveda.seznam.cz (odkaz)