Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Někdo má rád plastové a někdo preferuje hadrové. Osobně můžu potvrdit, že já preferuji hadrové. Další důležitou otázkou, na kterou mne upozornila pětiletá neteř je, zda jsou vlásky spletené do copánku nebo rozpuštěné. Rozpuštěné jsou prý lepší, protože si mohou hrát na kadeřnici.

Poslední důležitou otázkou jsou pak další funkce. Jedná se například o mluvení. Některé panenky mají bohužel velice nekvalitní zvukový projev a „chrastí to v nich“. Moje roční dcerka se třeba nekvalitního reproduktoru bojí a vždy začne brečet. Je pro to důležité, aby i reproduktor byl relativně dobrý a nahrané zvukové záznamy přiměřené kvality.

Při hledání na internetu jsme narazili na česky mluvící hadrovou panenku Verunku 20cm na onlinehračkářství.cz a rozhodl jsem se, že na ní natočíme spolu s dcerkou recenzi. Jedná se o hadrovou panenku, která je velká zhruba dvacet centimetrů. Výhodou je, že neobsahuje žádné nebezepčné kusy, takže je vhodná již od narození.

Můžete tak holčičce koupit první kamarádku. Panenka je krásná a v růžových šatičkách. Na základě doporučení neteře jsem zvolil tu s rozpuštěnými vlasy. I když má rozpuštěné vlněné hnědé vlasy, má udělané dva culíky. Panenka má v sobě mechanismus, díky kterému mluví.

Plusový bod musím udělat za to, že mluví česky a docela srozumitelně. První co vám řekne je: „Ahoj, já jsem Verunka a naučím tě básničky.“ Zvládne také recitovat některé notoricky známé kousky, jako například: „Princeznička na bále“, „Foukej, foukej větříčku“ či „Kolo, kolo mlýnský“. Já si umím představit, že tato panenka se dá použít i jako spící panenka.

Zvukový projev je dobrý, není chrastivý a je namluvený hezky česky a srozumitelně. Když dcerka tuto panenku rozbalila, zalíbila se jí od prvního pohledu. Mnohdy se některých kýčovatých hraček lekne a začne brečet. V tomto případě ale panenka prošla prvním kolem. Pak jí ze všech stran otáčela, aby zjistila, co kde je a co panenka umí.

Když jsem zapnul mluvení, tak zkoumala, kde mluví a kde jsem to vlastně zapnul. Zkoušela to zapnout taky. Nejvíce jí ale očarovaly zřejmě vlasy, se kterými si hrála a které jí přitahovaly. Líbilo se jí, že jsou rozpuštěné do třásní. Tato hračka je rozhodně oblíbená a za mne je tato hračka o mnoho lepší než „Barbie“.

Nejsem příliš velkým zastáncem nerealistických plastových modelek. Tato Verunka je prostě obrazem obyčejné české holčičky, což jedině vítám. Za oba jí tak můžeme doporučit, ale možná bych pro úplně nejmenší nezapínal ten zvuk, aby se děti nelekly.

Děkujeme za zapůjčení česky mluvící hadrové panenky Verunky 20cm onlinehračkářství.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky

Zdroj foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová