Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Čočková polévka je dle mého názoru tradiční podzimní a zimní polévkou. Vychází to i z historie, protože v zimě toho lidé moc neměli a potřebovali mít nějaké hutné a nutričně hodnotné jídlo. Bohužel většina receptů na čočkovou polévku nedokáže využít ten potenciál čočky.

Jedná se většinou o uvařenou čočku doplněnou o česnek a majoránku. Já ale vždy přemýšlím, jak tu chuť co nejvíce vylepšit. Velice rád proto využívám i v tomoto receptu kořenovou zeleninu, která celou polévku dokáže zlehčit, zjemnit a chuťově obohatit. V původním receptu také nenajdete nové koření.

O zdravotních přínosech nového koření bych mohl napsat samostatný článek, ale nyní se zajímáme spíše o tu chuť. Zkrátka já ho snesu téměř ve všem, ale vždy v úměrném množství. Není možné ho tam dát celou hrst. Pokud si chcete tuto polévku ještě více vylepšit, můžete si přidat klobásku. Tou rozhodně nikdy nemůžete nic zkazit. Jde čistě o můj recept a dělám to tak, jak mi to chutná a vycházím ze svých dlouholetých zkušeností v profesionálním provozu.

Čočková polévka

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

75

kcal

Suroviny

  • 1,5 litru vody

  • 50 g celeru

  • 2 mrkve

  • 2 petržele

  • 1 cibule

  • 5 kuliček nového koření

  • 2 bobkové listy

  • 150 g předvařené čočky

  • hrst majoránky

  • stroužek česneku

  • hrst ovesných vloček

Postup

  • Postup je velice jednoduchý. Do hrnce si dáme studenou vodu a postupně přidáme všechny suroviny naráz. Jen cibule, celer, mrkev a petržel nejdříve oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek můžeme nechat celý nebo ho nastrouhat. 

  • Osolíme dvěma malýma lžičkama soli a pomalu přivádíme k varu. Když to začne vařit, tak to vaříme 15 minut. 

TIP

  • Předvařená čočka se dá již přímo koupit. Je sice dražší, ale nemusíte mít čočku namočenou přes noc a vařit ji dvě hodiny. Tato předvařená má dobrou trvanlivost, ale vaří se jen 15 minut.