Foto: Freepik

Jak se mají skladovat ořechy

Předně si musíme ujasnit fakt, že správné skladování potravin je naprosto nezbytné z toho důvodu, abychom dosáhli maximální kvality potravin. Některé potraviny takvou péči nepotřebují, ale u jiných musíme být více opatrní. Právě ořechy jsou díky svému obsahu rostlinných tuků velice náchylné na zkázu a žluknutí.

Ořechy nechávejte ve skořápce

Skořápka je přirozenou ochranou ořechů před působením prakticky všech vnějších vlivů. Bez skořápky jsou vlašská jádra obnažená a vystavená působením vnějších faktorů. Tím se mohou vytvořit plísně či dojít ke zkáze. Zvláště náchylné jsou pak na světlo, teplo, vlhkost a vzduch.

Foto: Freepik

Nechávejte ořechy vcelku

Jestliže seženeme ořechy již vyloupané, je lepší je ponechat vcelku. To znamená je nemlít ani nesekat. Právě mletím se mohou tyto oleje uvolnit ještě více a jsou tak vystaveny světlu, teplu a vzdruchu. Tím dochází k poměrně rychlému žluknutí.

Skaldujte ořechy v suchu a temnu

Teď se dostáváme k samotnému skladování. Je asi notoricky známé, že se ořechy musejí skladovat v suchu a v temnu. Ideální je pak při teplotě do 20 °C. Za sebe ale můžu doporučit skladovat je v neprůhledné a vzduchotěsné nádobě. Jestliže ale máte nevyloupané ořechy, můžete je skladovat i v látkových pytlích případně v přepravce vyložené papírem.

Můžu ořechy zavařit?

Určitou možností, jak uchovat ořechy na delší dobu je zavařování. To je jednoduché, ale je důležité mít naprosto vypařené a suché sklenice. Do té vložíme ořechy, uzavřeme a v zavařovacím hrnci zavařujeme. Můžeme také použít normální hrnec, kde budou ponořeny do poloviny ve vodě a necháme vařit deset minut.

Dají se ořechy zamrazit?

Jednou z dalších možností dlouhodobého uchovávání ořechů je zmrazení. Ořechy vložíte do mrazících sáčků, protože ty obyčejné se dají velice snadno protrhnout. Mráz by pak ořechy mohl vysušit. Když sáček naplníte ořechy, vytlačte opatrně vzduch, uzavřete a dejte do mrazáku.

Zdroj: Toprecepty.cz (odkaz)