Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Asi nejdůležitějším momentem v prvním roku života je, když dítě přechází z batolení na první krůčky. Doktoři horlivě zakazují nebo spíše nedoporučují držet děťátko za ručičky, když se učí chodit. Dle názoru pediatričky bychom měli počkat, až dítě prostě začne chodit samo. Nejdříve se začné držet nábytku a postupně chodit.

Celou historii to ale lidé po generace dělali tak, že nabídli děťátku ruku a zkoušeli chodit. Nicméně existuje i několik pomůcek, které podpoří právě první krůčky. Jedná se o takový kompromis mezi tím, co požadují pediatři a co chtějí rodiče. My jsme si také prošli touto fází, kdy jsme hledali, jak co nejlépe stimulovat dcerku, aby začala chodit, ale zároveň jí nějak neublížili.

Narazili jsme na dřevěné chodítko 6v1 z onlinehračkářství.cz a rozhodli se, že vám zprostředkujeme názory a recenzi na toto chodítko. První otázkou je, zda chcete jen obyčejné chodítko nebo zda chcete, aby umělo i další věci. Já jsem už v jiných recenzích říkal, že preferuji, aby každá hračka nezabrala moc místa na skladování a zároveň měla i více funkcí.

Zároveň není žádným tajemstvím, že já preferuji spíše přírodní materiály než plasty. Proto nás zaujalo dřevěné chodítko 6v1, které je ze dřeva, ale také si dítě s sebou tahá i celou řadu aktivit a hraček přímo integrovaných do chodítka. Nejedná se tak jen o oporu při chůzi.

I když dcerka jíž bez problémů chodí, tak toto chodítko stále využívá a dokonce si na něj navěší ještě své oblíbené hračky a vozí si to s sebou. Každopádně v prvních fázích pokusů o chůzi jde o nezbytnou pomůcku a důležitou oporu. Měl jsem možnost vyzkoušet alespoň pět chodítek a díky tomu mám ještě jeden postřeh.

Jde o to, jak lehce jdou kolečka. U některých chodítek jdou kolečka velice lehce, a proto když se dítě celou vahou opře, tak chodítko podjede a dítě spadne. Zde jsou naštěstí trochu tlumena, takže se dítě může postavit celkem pohodlně a lehce tlačit. Nestane se tak, že při vzepření o chodítko jí podjedou kolečka a ona se „rozplácne“.

Navíc na přední straně je hromada hraček a aktivit. Je tam vysílačka, dřevěné barevné kostky, xylofon, otočná tělesa, labyrint, kostičky v různých tvarech a další. Za sebe mohu pozitivně hodnotit ještě další fakt, na zadní straně je síťka, takže tam dcerka může vozit hračky, ale také kostičky, které mají různé tvary a házíte je z boční strany, vám nespadnou na zem, ale právě do této síťky.

Z aktivit na přední straně zaujaly nejvíce otočná ozubená kola a dřevěné kostičky různých barev. S těmi začala okamžitě otáčet a hýbat. Následně přišly na řadu i další aktivity. Zpočátku dokonce tyto aktivity zaujaly natolik, že se vrhla na ně a teprve v druhém kole zjistila, že je to chodítko, o které se může vzepřít.

Ze zkušenosti mohu říci, že na první krůčky se asi chodítka obecně nehodí, protože je potřeba, aby děťátko chodilo podél stěn. Když už si je ale jistější je to dobrá opora pro stabilnější krok. Rozměrově je to standardních 51 x 32,5 x 31 cm. Oba dva tak toto chodítko doporučujeme, protože splňuje všechny požadavky, které jsme na něj jen mohli klást.

Děkujeme za zapůjčení chodítka s názvem „Dřevěné chodítko 6v1 – výuková kostka“ onlinehračkářství.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky