Foto: dodáno inzerentem

V tomto článku najdete:

  • Zdroje vitamínu K
  • Bylinkářství jako zdroj vitamínu K
  • Nedostatek vitamínů, včetně vit. K
  • Doplňování vitamínu K

U lidí vitamín K vzniká v trávicím traktu s pomocí bakterií nazývaných tlusté střevní tyčinky. Abychom získali dostatečné množství, měli bychom po celý rok konzumovat zelenou zeleninu. Vitamín K má v těle velmi důležité funkce:

  • hraje klíčovou roli ve tvorbě protrombinu v játrech, faktoru podílejícího se na srážení krve
  • brání krvácení
  • zajišťuje optimální funkci střev
  • dbá o zdravé fungování jater a žlučových kyselin Vitamín K je rozpustný v tucích (podobně jako vitamín D). Vitamín bychom měli získávat z potravy, pokud neužíváme léky nebo doplňky bohaté na tento vitamín.

Zdroje vitamínu K

Foto: dodáno inzerentem

Zelená zelenina

Náš organismus čerpá vitamín K především ze zelené zeleniny. Měli bychom sáhnout po sezónní zelenině. V tabulce je kalendář zelených zelenin rozdělený podle přirozené doby jejich růstu a sklizně během roku. Některé z nich, jako výživný špenát nebo kapusta, jsou dostupné častěji než pouze v jednom ročním období.

JaroLétoPodzimZima
hlávkový salátbobulerůžičková kapustacikorie
zelený hrášekartičokcuketa

kadeřávek

čínské zelízelená fazolekvětákpaškvica
šťovíkokurkapórekzelená paprika
špenátfenyklrukolazelí
chřestpetrželová naťendiviebrokolice
řapíkatý celerkalerábrukolašpenát
avokádopampeliškařepavojtěška

Bylinkářství jako zdroj vitamínu K

Mezi bylinkami si můžeme vybrat ty, které reagují na naše potíže a také ty, které navíc podporují organismus zdravými látkami. Vitamín K můžeme nalézt v následujících rostlinách:

  • list kopřivy (má mnoho chlorofylu, působí protikrvácivě a protibolestivě)
  • bylina rdesna ptáčího (obsahuje také mnoho křemíku a vit. C)
  • plod divoké růže (obsahuje mnoho cenných vitamínů: A, C, K, B a další)
  • bylina řebříčku (posiluje, působí protizánětlivě a zabraňuje krvácení)
  • oddenek kostivalu (působí protiprůjmově, tím pádem nevyluhuje nadměrné množství živin z těla)
  • bylina rdesna drsného (užívá se při krvácení různého původu)
  • oregano, bazalka, kopr.

Bylinky lze připravit několika způsoby: louhovat několik hodin ve studené vodě, připravit odvar (zalít studenou vodou a vařit několik minut) nebo výluh.

Nedostatek vitamínu, včetně vitamínu K

Nedostatek vitamínů může být způsoben několika faktory:

  • příliš malým množstvím v dietě
  • poruchami vstřebávání určitého vitamínu v trávicím traktu
  • zvýšeným potřebami v některých onemocněních nebo obdobích
  • užíváním antibiotik nebo léků oslabujících přirozenou imunitu

Nedostatek vitamínu K může vést k:

  • poruchám funkce jater
  • problémům se srážlivostí krve – krvácením
  • u kojenců může vést k nebezpečným onemocněním spojeným se srážlivostí krve

Částečný nedostatek vitamínů se nazývá hypovitaminóza.

V případě vit. K může jeho nedostatek způsobit: chronická průjem, syndromy špatného vstřebávání, problémy s střevy, které zhoršují syntézu tohoto vitamínu.

Doplňování vitamínu K

K1 a K2 jsou přirozenými sloučeninami rozpustnými v tucích, zatímco například K3 je syntetickou derivátem této vitamínu.

Doplňky vitamínu K jsou dostupné v mnoha formách:

  • K2 získaná z natto (fermentovaná sojová zrna, menachinon-7 – MK7)
  • K2 z fermentovaného cizrny s použitím bakterie Bacillus licheniformis
  • K2, inulin z cikoriového kořene
  • také dostupná v kombinaci s vitamínem C nebo D.