Foto: Freepik

Pokud patříte mezi tyto domácí cukrářky, měly byste zbystřit, protože se můžete dostat do vážných problémů. Tyto cukrářky běžně pečou mnoho kilogramů cukroví a většinou mají svou jistou klientelu nebo si své zákaznice shání na Facebooku či na sociálních sítích. Problémy v souvislosti s těmito cukrářkami bývají hned dva.

V mnoha případech nemají živnostenské oprávnění a příjmy z těchto prodejů nedaní, čímž se dopouštějí přestupku krácení daně. Druhým problémem je hygiena. Domácí cukrářky si totiž myslí, že všechna hygienická nařízení dodržují. Jenže hygiena pro provozovny v gastronomii je jiná.

Nestačí vám, že máte čistou mísu a umyté ruce. Podle hygienických nařízení musíte mít třeba oddělenou vytloukárnu vajec, abyste si pokrm nekontaminovali. Musíte mít oddělená pracoviště pro studenou a teplou kuchyni a musíte mít prakticky vše z nerezu. Hlavně ale musíte mít svou provozovnu schválenou hygienou a zapsanou na živnostenském rejstříku jako oficiální provozovnu vaší živnosti.

Foto: Freepik

Málokdy se ale setkáte s domácí cukrářkou, která má živnostenské oprávnění a má registrovanou provozovnu. Většina cukrářek peče proto, že je to baví a chtějí si přividělat. Když kamarádce přeci upečou deset kilo cukroví, není to nic špatného, ne? Pravda je jiná. I toto je příjem, který se musí zdanit a pokud to děláte za úplatu je to živnost.

Jenomže i na vás může přijít kontrola, a to jak z finančního úřadu, živnostenského úřadu, hygiencké stanice, tak i ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Existuje ale výjimka z pohledu SZPI, a to jsou tzv. domácí výrobci. To jsou ti, co pečou velmi nepravidelně, velmi málo a třeba za účelem dobročinného jarmarku. Jestliže ale nabízíte své cukroví organizovaně na sociálních sítích, tak se ale na vás výjimka nevztahuje.

Organizovaně znamená pravidelně v množství větším, než jsou jen přebytky z přípravy pro vaši domácnost a se zapojením více osob. Zároveň je zde i aktivní propagace na internetu a sociálních sítích. Takže pokud to chcete dělat legálně, musíte se zaregistrovat ještě u SZPI.

U těchto cukrářek je pak nutné, aby měli dokonce oddělenou provozovnu pro živnost a pro svou domácnost. Všechny tyto instituce pak dělají namátkové kontroly, které probíhají například formou nákupu cukroví pod jinou identitou na sociálních sítích. V případě zjištění nějakých nedostatků je vyměřena pokuta, která se může pohybovat od jednotek tisíců korun až do výše stovek tisíců korun.

Zdroj: PrahaIn.cz (odkaz)