Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Je to naprostá novinka ve společnosti Meva a jedná se o dvouplotýnkový vařič Bender. Je pro mne ctí být prvním recenzentem. Jak jsem již říkal, účel tohoto vařiče je trochu jiný, protože je určený spíše pro stany či chaty a je poháněný 2 kg, 5 kg nebo 10 kg propan-butanovými lahvemi.

Dvouplotýnkové vařiče jsou pak dobré i pro více lidí. Když jedeme na dovolenou, tak je nás 12. Nechceme ale čekat hodinu v restauraci na jídlo a pak platit 250 Kč za porci. Proto si raději vezmeme takovýto dvouplotýnkový vařič s tím, že na jedné ploténce se ohřívá třeba guláš a na druhém knedlíky. Stejně to může být s těstovinami na jedné ploténce a rajčatovou omáčkou na druhé. Využije se tak nejen při samotném pobytu, ale již při cestě na dovolenou či na delší výlet.

VZHLED

Jako první kapitolu zde určitě musím zmínit vzhled. Jedná se totiž o vařič, který je velice elegantní a povedený, ale snad poprvé za dobu recenzí musím konstatovat, že není v barvách Mevy. Tentokrát máme vařič, který jako by designem ani nepatřil Mevě. Za mne je to velice milý retro design. Meva ho vyrábí ve dvou provedeních a každé provedení je možné zakoupit i ve třech prémiových barvách.

Já v ruce držím luxusní černé provedení. Dalšími možnostmi jsou pískovcová a klasická zelená. Zarazil jsem se i nad tím, proč Meva nepřibalila do krabice i další adaptéry na připojení plynové bomby. Nakonec jsem zjistil, že to je dobře. Díky nejrůznějším adaptérům, které si také v následujícím článku otestujeme, můžete připojit jak větší bomby uvedné výše, tak i menší kartuše. Je proto lepší, aby si každý pořídil jen ten adaptér, který potřebuje místo toho, aby připlácel za sérii adaptérů, které vůbec nevyužije. Váha samotného vařiče je 2,65 kg a s prkénkem je 4,35 kg. Jeho rozměry jsou 500 x 100 x 290 mm

Verze LUX

Ve verzi LUX je součástí balení i robustní krájecí prkénko z bukového masivu, které slouží hned k několika věcem. Můžete ho použít standardně na přípravu pokrmů a krájení, můžete ho využít na servírování pokrmů a také je to jako ochrana pro hořáka, protože toto prkénko má ve spodní části vydlabané dva kruhy o průměru stejném, jako jsou hořáky.

Součástí verze LUX je i piezo zapalování jako součást ovládacího knoflíku a termo-elektrickou pojistkou, která dokáže uzavřít jakýkoliv přívod plynu při nechtěném zhasnutí plamene. To je za mne velice důležité, protože se může stát, že máte tento vařič v chatce, omylem zhasne plamen, ale plyn by unikal dál. V nejhorším případě by mohlo dojít až k požáru. To se však u tohoto vařiče stát nemůže.

Verze EKO

Verze EKO má o něco nižší váhu a součástí balení pak není prkénko. Vařič zároveň neobsahuje piezoelektrické zapalování a termo-elektrickou pojistku. Může to tak být skvělá varianta pro někoho, kdo zkrátka chce jen krásný, lehký a elegantní vařič bez dalšího příslušenství. Bez termo-elektrické pojistky je navíc určen pro provoz pouze ve venkovním prostředí.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

VÝKON

Co se týče výkonu, tak se zde dostáváme na dobré hodnoty, protože jeden hořák má udávaný výkon 1,5 kW a spotřebu 108 g/h. To je za mne naprosto úžasné číslo, když to srovnám například s malým turistickým vařičem VAR 1, který má udávanou spotřebu 150 g/h, je tento velký dvouplotýnkový vařič jasný vítěz.

Podle hodnot převzatých od výrobce by měla 10 kg lahev vydržet 50 h, 5 kg vydrží 25 h a 2 kg má udávanou výdrž 10 h. Během testování jsem využíval především malou 230 g kartuši a příslušnou redukci a musím uznat, že vařič má rovnoměrné rozprostření plamene. To znamená, že není soustředen jen na střed nebo jen na okraje, ale je krásně rovnoměrný.

ZÁVĚR

Místo velké útraty v hospodě si tak můžete i ve velké rodině užít romantiku při ohřívání jídla v přírodě nebo přípravě lahodného pikniku. Já jsem zkusil připravit zkušebně na tomto vařiči steaky, které byly za pár minut a výsledek je dle mého soudu nadprůměrný. Vařič zabere relativně málo místa, a tak se vejde do auta nebo klidně pod sedačku, zvláště když je chráněný prkénkem.

Já jsem osobně z tohoto vařiče nadšený a mohu ho jen doporučit i vzhledem ke svým velkým zkušenostem z táboření. Pro objektivitu jsem chtěl nalézt i nějaké nevýhody či vady, ale vývojáři z Mevy udělali tak dobrou práci, že jsem nic nenašel. Možná poslední věcí, kterou zde chci zmínit je robustnost. I když je vařič elegantní a relativně lehký, působí bytelně a robustně. Jinými slovy se dá očekávat, že vám vydrží několik let a možná i více generací. Proto se za mne vyplatí pořídit si tento kvalitní vařič. Posledním důvodem je určitě bezpečnost.

Měl jsem možnost otestovat i vařič z asijské tržnice a musím uznat, že jsem se bál ho i zapálit a při zavření plynu neustále unikal. Nechci ušetřit pár desítek korun za cenu, že to zaplatím životem nebo vyhořím. Vždy si chci vybrat něco lehkého, výkonného, ale také prověřeného a bezpečného.

Děkujeme za zapůjčení nového vařiče Bender LUX černý společnosti Meva

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva