Foto: Freepik

Pro někoho je káva záležitostí odpočinku a pohody a někdo je v neustálém spěchu, a tak potřebuje i hrozně rychle připravit kávu. Varianta, že nasypu něco do hrníčku a zaliju vařící vodou je proto pro tyto uživatele ideální. Důležité je si říci, zda nám ta úspor pár sekund vlastně stojí za to. Co ztratíme tím, když odmítneme klasickou kávu a připravíme si rozpustnou?

Hned na začátku se zastavíme u toho nejzásadnějšího. Pokud vám nejde jen o dávku kofeinu, tak by vás měla zajímat nějaká barva, chuť, aroma, intenzita či původ zrn. V případě rozpustné kávy je zde nějaké univerzální aroma, které je definované pomocí dochucovadel a umělých aromat. Tím nechci říci, že nemůže být rozpustná káva připravená z kvalitní kávy. Pouze tvrdím, že nemáte možnost si to ověřit. Těžko si vyberete rozpustnou kávu o intenzitě 11, která pochází i Kolumbie. 

Nejčastěji se ale obecně na instantní potraviny používají o něco horší produkty, které se dají různě zakrýt a zamaskovat umělými aromaty. Jeden z přínosů kávy je třeba obsah antioxidantů, které v rozpustné kávě prakticky nenalezneme. U rozpustné kávy se jako populární alternativy objevila i tzv. 3 v 1, která nabízí v jednom balení cukr, mléko a kávu.

Místo kávu, sušeného mléka a cukru se zde ale objevuje několik složek, které vůbec nevypadají vábně. Podívejte se na složení nejznámnější kávy 3 v 1, a to Nescafé 3 v 1 Classic: „Nescafe 3v1 Classic je směs pro rychlou přípravu sladké kávy. Výrobek je složen z cukru, glukózového sirupu, ztuženého rostlinného tuku, instantní kávy (11 %), mléčné bílkoviny, soli a látek E340 – fosforečnany draselné, E331 – citronany sodné, E450 – difosforečnany, E451 – trifosforečnany – sodný a draselný, E472 – estery mastných kyselin a E471 – mono- a diglyceridy mastných kyselin.“ (převzato z webu kaloricketabulky.cz)

Jedna porce má zhruba 16 gramů a je zde pouze 11 % kávy. To znamená, že na porci máte 1,76 gramů kávy. Na přípravu espressa je ale zapotřebí 7 gramů. Pokud to pijete jako rychlý zdroj kofeinu, tak vidíte, že zde moc kofeinu není.

Navíc jsou zde i další látky, včetně ztuženého rostlinného tuku, které nejsou pro náš organismus příliš prospěšné. Takže nejenom, že dostanete méně kofeinu bez zvláštního aroma a chuti, ale také máte výrazně více kalorií. Všimli jste si například, že v uvedeném složení není mléko? Uživatelé ale očekávají, že zde bude právě v rámci 3 v 1.

Velice často se v rozpustné vyskytuje i vyšší podíl niklu, který v určitém množství dokáže vyvolat různá onemocnění či alergie. U rozpustné kávy se také setkáme s přítomností karcinogenního ochratoxinu A, který má negativní vliv na naši imunitu a ledviny, které může i poškodit.

Tento karcinogen se zde vyskytuje právě proto, že se pro výrobu instantní kávy používají horší zrna. U kvalitních zrn se prakticky nevyskytuje. Rozdíl přeci vidíte i v ceně. Cena zrnkové kávy je většinou 3x větší než instantní. Výrobce by prohloupil, kdyby neprodal kvalitní zrna dráž, ale udělal by z nich instantní kávu. Proto lepší zrna prodává zvlášť a ze zbytku se udělá rozpustná káva.

Mnohonásobně zvýšený obsah je zde i akrylamidu, což je neurotoxická a potencionálně rakovinotvorná látka. Pravdou ale je, že instantní káva je kontrolována příslušnými úřady, a proto by tyto látky neměly přesahovat krajní hodnoty. Nicméně je určitě zbytečné do těla dostávat škodlivé látky.

Nejlepší variantou bez kávovaru je podle mých zkušeností moka konvička, která zaručí přípravu kvalitní kávy bez těchto škodlivých látek. Její příprava trvá zhruba stejně dlouho, jako když čekáte, až se uvaří voda v rychlovarné konvici. Nikdo se tak nemůže vymluvit na to, že nestíhá.

Zdroj: Prostezdravi.cz (odkaz)