Foto: dodáno inzerentem

Spánková rutina

Pokud budete chodit spát každý den v podobný čas, a to samé bude platit i o vstávání, tělo si na tento režim zvykne a daleko snadněji a přirozeněji budete usínat i vstávat. Vytvoření pravidelného spánkového harmonogramu pomáhá synchronizovat biologické procesy, což může vést ke zlepšení spánkové efektivity. Jiné je to s délkou spaní, ta je individuální, proto doporučujeme vyzkoušet, jestli vám vyhovuje 8 hodin, nebo vám stačí jen 7, od toho se bude odvíjet i energie přes celý den.

Klidné prostředí pro spánek

Kvalitní spánek je často spojen s prostředím, ve kterém spíme. Tma, ticho a příjemná teplota jsou klíčovými faktory pro vytvoření ideálních podmínek pro zdravý spánek. Hlavně tma je v místnosti velmi klíčová, proto doporučujeme co nejvíce v místnosti zatemnit, protože tma ovlivňuje tvorbu spánkového hormonu melatoninu. Pokud vám tedy do okna svítí lampa z ulice, nebo vás ráno budí svítání, kvalita spánku se velmi snižuje, protože tělo neprodukuje dostatek melatoninu. Kvalitu spánku může ovlivnit i hluk, takže pokud máte hlučné sousedy, zkuste si s nimi promluvit, nebo špunty do uší.

Omezte stimulanty! Ale pozor, není to jen kofein…

Adenosin je látka, která hraje klíčovou roli ve spánkovém cyklu a jeho hromadění v mozku obvykle signalizuje únavu a připravuje tělo na spánek. Kofein blokuje adenosinové receptory v mozku. Obsažený v čaji má podobný účinek, ale nazývá se tein. Ovšem stále jde o kofein, který naleznete v kolových nápojích a energy drincích. Pokud tedy nemusíte, po obědě už si nedávejte žádný nápoj obsahující kofein. Co nám dále může kazit spánek, je modré světlo. Vyzařované z elektronických zařízení může negativně ovlivnit produkci melatoninu. Ideální je hodinu před spaním nekoukat na televizi nebo na displeje telefonu a počítače. Před spaním se vyhněte alkoholu, ale i těžkým a kořeněným jídlům.

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita je spojena s lepším spánkem. Takže pokud si dopřejete cvičení nebo běh, bude se vám lépe usínat. Nicméně cvičení příliš blízko k spánku může mít opačný účinek. Doporučujeme ukončit intenzivní fyzickou aktivitu nejméně dvě hodiny před spaním.

Stres

Pokud půjdete spát s hlavou plnou problémů a myšlenek, nemůžete očekávat, že brzy usnete, protože váš mozek potřebuje také klid na spaní. Starý trik počítat ovečky před spaním nebyl nic jiného, než snaha přimět mozek zbytečně nepřemýšlet a nestresovat se s tím, že se člověku nedaří usnout. Před spaním bychom se neměli bavit o vážných tématech, nebo přemýšlet nad úkoly, které nás mohou stresovat. Jinak to vede k nespavosti.

Kvalitní matrace

Kvalitu spánku rozhodně ovlivní i správně zvolená matrace. Nesmí být ani tuhá, ani příliš měkká a musí umět dokonale tvarovat. Doporučujeme třeba matrace z paměťové pěny, protože ty jsou známé svým komfortem a kvalitou tvarování. Velmi důležitá je i přikrývka a vhodně zvolený polštář. Dbejte také na to, aby se vaše tělo během spánku příliš nepřehřívalo. Proto volte prodyšné matrace a jako podklad prodyšnější podklad, jako je lamelový rošt.

Ložnice bez alergenů

Alergeny mohou také negativně ovlivnit kvalitu spánku. Především prach a roztoči jsou běžnou součástí našich ložnic, proto nedoporučujeme mít v ložnici koberec, ani čalouněnou postel. Zvolte raději postel z masivu, která se lépe udržuje a je z přírodních materiálů. Pokud chcete matraci chránit před prachem a roztoči, ideální ochranou jsou matracové chrániče, které nepropustí vodu, ale ani prach a roztoči se v nich nedrží.

Věříme, že pokud dodržíte většinu z doporučených rad, kvalita spánku se zlepší.