Foto: Freepik

Umělá inteligence je stále dokonalejší a zvládne stále lepší věci. Na novinku z této oblasti upozornila nedávno společnost Nikon, která propojila svá zařízení právě s umělou inteligencí. Celkem překvapivé je, že se nový projekt společnosti Nikon ubírá směrem k zemědělství, a to konkrétně ke skotu.

Nikon si totiž předsevzal, že připraví takový systém, který dokáže odhalit moment, kdy bude kráva rodit. Může se to zdát i zbytečné, ale představte si, že máte velký kravín a najednou zde máte několik desítek krav v březích. Během porodní sezóny by tento nový systém mohl umožnit zemědělcům větší efektivitu.

Foto: Freepik

Nemuseli by zkrátka tak často kontrolovat manuálně, zda již přichází porod či nikoliv. Základem systém jsou pochopitelně bezpečnostní kamery, které jsou propojené se systémem umělé inteligence. Ten je pak doplněný o speciální aplikaci. Tato aplikace je propojena s vaším chytrým telefonem a dá vám včasnou notifikaci v momentě, kdy má tele přijít na svět.

Trénink tohoto systému umělé inteligence začal již ke konci roku 2021 na čtyřech farmách, které se nacházejí v Japonsku. Je celkem logické, že tento systém prostě monitoruje jednotlivé krávy a v momentě, kdy začnou vykazovat příznaky, zbývá do porodu zhruba pět hodin. Do budoucna má Nikon v plánu vylepšit algoritmus tak, aby byl schopen detekovat i dobu, kdy je kráva v říji.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)