Mimo tyto oficiální dráhy je ale terén jednoduše neupravený. To znamená, že při každém kroku se proboříte hluboko do sněhu. Když se takto brodíte sněhem, tak uděláte reálně jen pár kroků a jste unaveni. Proto si již od nepaměti na horách dělali horalé sněžnice. Já jsem dlouho hledal ty správné. Chtěl jsem nějaké, které by byly bytelné a snadno opravitelné.

Do cesty mi přišly třeba sněžnice, které jsou plastové a mají zapínání jako na snowboardu. Zároveň mají nosnost jen 80 kg. Říkal jsem si, že to snad nemůže ani být sněžnice pro muže, protože když si vezmete velkou bundu a velký batoh, tak máte o 12 kg navíc. To znamená, že by ten chlap musel mít jen 68 kg. Zde sami asi vidíte, jaký je to nesmysl.

Hledal jsem i v osvědčených sportech, ale nějak jsem u nich nepochodil. Jejich nabídka mne neuspokojila a naopak silně nevěřím tomu zapínání jako u snowboardů. Druhým problémem je, když vám sněhová pokrývka namrzne. V ten moment se vám jednoduše sněžnice změní na lyže. Proto jsem chtěl nějaké sněžnice, které by byly vybaveny i nějakými hroty.

Zde je opět problém u populárních prodejců sportovních potřeb, které nabízejí sněžnice vybavené jen čtyřmi malými plastovými hroty. Říkal jsem si, že je to asi nesmysl. Jak by čtyři plastové zuby mohly udržet na strmé krkonošské stráni chlapa? Chtěl jsem prostě takové sněžnice, které měli naši dědové. Takové bytelné s železnými hroty. Po čase jsem natrefil na jednoho malého výrobce, pana Manfreda Koutného, který je vyrábí tradičním způsobem.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Dneska budu testovat konkrétně model Alpen, který je dle popisu základním modelem. Sněžnice Alpen je velice lehká a váží jen 500 g a je široká 26 cm. Její nosnost je pak úctyhodných 100 kg. Hned na první pohled si všimnete, že je sněžnice poměrně robustní. Na rozdíl od plastových sněžnic máte upnutou celou plochu nohy. Nemáte upnutou jen špičku. V tomto případě „taháte“ sněžnici za sebou jako běžky.

Při pohybu ve vysokém sněhu je pak toto velice nepraktické. U sněžnice Alpen je ale mrazuvzdorný řemen, kterým pevně upnete celou plochu nohy. Za mne je to velká výhoda, protože zatížení sněžnice je rovnoměrné, a proto se tolik neboříte. Sněžnice má tvar slzy vyrobené z ratanu, která má pevný a bytelný výplet. Já osobně nosím sněžnice na vnější straně batohu a v případě potřeby je jednoduše nasadím.

Nasazování trvá asi dvě minuty, protože se dají nasadit na dva řemínky a pasují na každou nohu a každou botu. Já jsem byl velice překvapen kvalitou a poctivým řemeslným zpracováním. Musím upřímně sklonit poklonu panu Koutnému, který jako jeden z mála vyrábí poctivé sněžnice. Nejde o žádnou placenou spolupráci, ale o upřímný názor. Na českém trhu jsem prostě lepší sněžnice nenašel.

Oproti běžkám mají velkou výhodu – jsou malé a naložím je do auta. Procházím si tak krajinu a běžkařské tratě a moje zápisky z těchto výletů si můžete v budoucnu prohlédnout na našem webu. Za sebe mohu tyto sněžnice rozhodně doporučit jako jedinou možnou volbu pro toho, kdo chce chodit na procházky i v zimě.

Těm plastovým prostě nevěřím. Navíc pan Koutný nabízí i možnost připevnění pořádných kovových háků či čelistí, které se prostě zakousnou do ledu a vy neuklouznete. Zkoušel jsem to na prudké stráni a byl jsem skutečně rád, že nemám jen boty. Ty by mi totiž podklouzly. Zkráceně řečeno, tyto sněžnice mohu doporučit a osvědčily se i v těžkém horském terénu.

Zdroj: ceskesneznice.cz (odkaz)