Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Zelňačka je velice populární polévka, a to zvláště v těchto sychravých a mrazivých dnech. Je totiž neskutečně hutná a navíc zahřeje a zasytí. Celý život jsem si myslel, že zelňačka je vlastně gulášová polévka s kysaným zelím. Až později jsem zjistil, že tradičně se v Krkonoších dělal bílá zelňačka, jejíž základ bylo uvařené zelí ve vodě s mlékem, zahuštěné a na ozdobu se dával opečený špek.
Tato verze mi ale upřímně moc nechutná, a proto jsem se rozhodl zkoušet nejrůznější recepty, abych zjistil, který je ten nejlepší. Jelikož mám rád i takovou plnost chutí, tak jsem našel recept, kde se do zelňačky přidává šunková klobása. Tím docílíte, že je polévka ještě hutnější a výživnější.
Samozřejmě i zde jsem použil svou oblíbenou kombinaci chutí v podobě bobkového listu a nového koření, které již tak dobrou polévku ještě více obohatí. Je pravda, že v této podobě by se dala moje zelňačka připodobnit třeba boršči, který také obsahuje velké množství nejrůznějích druhů zeleniny.
Zdroj: Žádný Špeky
Božská zelňačka s klobásou, která vás dostane do kolen
6
porcí25
126
kcalSuroviny
2 cibule
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 ČL kmínu
2 rajčata
1 červená paprika
1 PL ovesných vloček
1 PL mleté papriky
1,5 l vývaru
2 brambory
1/2 balení kysaného zelí
2 šunkové klobásy
Postup
V kastrůlku si rozpálíme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Do cibule přidáme bobkové listy, nové koření a kmín.
Když je cibule lehce nahnědlá, tak přidáme rajčata a papriku.
Po dvou minutách opékání, když paprika a rajče změkne, přidáme rozemleté vločky a mletou papriku. Jen lehce zapražíme, aby nám paprika nezhořkla.
Zalijeme vývarem a přidáme nakrájené brambory, zelí a nakrájenou klobásku.
Vše necháme vařit do měkka, tj. cca 15 minut. V tuto chvíli i osolíme a opepříme.