Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Zelňačka je velice populární polévka, a to zvláště v těchto sychravých a mrazivých dnech. Je totiž neskutečně hutná a navíc zahřeje a zasytí. Celý život jsem si myslel, že zelňačka je vlastně gulášová polévka s kysaným zelím. Až později jsem zjistil, že tradičně se v Krkonoších dělal bílá zelňačka, jejíž základ bylo uvařené zelí ve vodě s mlékem, zahuštěné a na ozdobu se dával opečený špek.

Tato verze mi ale upřímně moc nechutná, a proto jsem se rozhodl zkoušet nejrůznější recepty, abych zjistil, který je ten nejlepší. Jelikož mám rád i takovou plnost chutí, tak jsem našel recept, kde se do zelňačky přidává šunková klobása. Tím docílíte, že je polévka ještě hutnější a výživnější.

Samozřejmě i zde jsem použil svou oblíbenou kombinaci chutí v podobě bobkového listu a nového koření, které již tak dobrou polévku ještě více obohatí. Je pravda, že v této podobě by se dala moje zelňačka připodobnit třeba boršči, který také obsahuje velké množství nejrůznějích druhů zeleniny.

Zdroj: Žádný Špeky

Božská zelňačka s klobásou, která vás dostane do kolen

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

25

minut
Kalorie

126

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 ČL kmínu

  • 2 rajčata

  • 1 červená paprika

  • 1 PL ovesných vloček

  • 1 PL mleté papriky

  • 1,5 l vývaru

  • 2 brambory

  • 1/2 balení kysaného zelí

  • 2 šunkové klobásy

Postup

  • V kastrůlku si rozpálíme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Do cibule přidáme bobkové listy, nové koření a kmín.

  • Když je cibule lehce nahnědlá, tak přidáme rajčata a papriku. 

  • Po dvou minutách opékání, když paprika a rajče změkne, přidáme rozemleté vločky a mletou papriku. Jen lehce zapražíme, aby nám paprika nezhořkla. 

  • Zalijeme vývarem a přidáme nakrájené brambory, zelí a nakrájenou klobásku.

  • Vše necháme vařit do měkka, tj. cca 15 minut. V tuto chvíli i osolíme a opepříme.