Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Chlupaté knedlíky si asi každý představuje na talíři posypané připálenou cibulí a zalité pořádnou dávkou sádla. Jestli také patříte mezi milovníky nezdravého jídla, tak vás asi dneska zklamu, protože mi si je uděláme o mnoho chuťově lepší, ale nebude tam figurovat žádným způsobem tolik oblíbené sádlo. Nikomu ale nebráním si tam oblíbené sádlo dát.
Vycházím totiž z toho, aby daný recept byl co možná chuťově nejlepší. Proto jsem připravil bramborové chlupaté knedlíky za pomocí ovesných vloček. Může se vám to zdát divné, protože ovesné vločky má mnoho z nás spojené se snídaní, ale vězte, že i ve slané úpravě jsou jedinečné.
Navíc mají dobré vlastnosti, které ocení každý kuchař a každá hospodyňka. Když nasypete rozemleté ovesné vločky do omáčky na zahuštění místo mouky, tak se vám neudělá žádný žmolek. Krásně se rozvaří a o připravý nádherně krémovou konzistenci. U těchto knedlíků zase pomalu do sebe táhnou vlhkost z brambor, takže i když se jedná o bramborové těsto, tak nemáte problém s tím, že by vám teklo nebo vlhlo.
Zdroj: Žádný Špeky
Chlupaté knedlíky s uzeným zblajznete na posezení
4
porce17
109
kcalSuroviny
0,5 kg brambor
sůl
pepř
1 vejce
200 g rozemletých ovesných vloček
100 g uzené kýty
100 g kysaného zelí
Postup
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k nim sůl, pepř, vejce, rozmixované ovesné vločky a vymícháme z toho hladké těsto.
Necháme ho tak 5 - 10 minut odležet, aby se vločky dobře nasály.
Do hrnce si dáme osolenou vodu a přivedeme ji k varu.
Za pomoci dvou lžic tvarujeme chlupaté knedlíky a vaříme je cca 10 - 15 minut v závislosti na jejich velikosti. Je lepší vždy jeden ochutnat, zda je již uvařený.