Foto: Freepik

Laserová epilace je moderní a populární metoda odstranění nežádoucího ochlupení, která nabízí dlouhodobé výsledky. Přestože tato metoda je považována za bezpečnou a účinnou, je důležité být informován i o tom, jaká má eventuálně laserová epilace rizika a vedlejší účinky. Tento článek se věnuje právě této problematice a nabídne také rady, jak minimalizovat potenciální komplikace.

Co je laserová epilace?

Laserová epilace je kosmetický zákrok, který využívá intenzivní světelné paprsky k trvalému odstranění chloupků. Laser je absorbován pigmentem chloupku, mění se v tepelnou energii a prochází až k vlasovému folikulu, který poškozuje. Když je folikul poškozen, chloupek už znovu neroste.

Běžné vedlejší účinky po zákroku

Po laserové epilaci můžete očekávat několik běžných vedlejších účinků, které obvykle zmizí během několika dnů:

  • Zarudnutí nebo mírné opuchnutí: Pokožka může být po zákroku mírně zarudlá a nateklá. Toto je normální reakce, podobná reakci pokožky po opalování, a měla by sama od sebe brzy pominout.
  • Pocit pálení nebo bodání: Někteří pacienti hlásí pocit mírného pálení nebo bodání po zákroku. I to by mělo poměrně rychle ustoupit.
  • Dočasná změna pigmentace pokožky: V některých případech může dojít k dočasnému zesvětlení nebo ztmavnutí pokožky. Toto je obvykle dočasné a mělo by se vyřešit během několika týdnů. Někdy může dojít k hyperpigmentaci i z jiných důvodů, než je laserová epilace.

Foto: Unsplash

Vzácnější komplikace a rizika

I když je většina zákroků laserové epilace bez problémů, existují vzácnější komplikace, o kterých byste měli vědět:

  • Popálení pokožky: Vzácně může dojít k popálení pokožky, zejména pokud je zařízení nesprávně nastaveno nebo pokud je zákrok prováděn nezkušeným operátorem.
  • Jizvy a stálé změny pigmentace: V některých případech může dojít k trvalým změnám pigmentace nebo vytvoření jizev.
  • Aktivace herpes simplex viru: Pokud máte anamnézu oparu, laserová epilace může virus aktivovat. Více o problematice oparu zde.
  • Infekce: Ačkoliv jsou takové případy velice vzácné, existuje riziko infekce, pokud není o pokožku po zákroku postaráno správně

Jak minimalizovat rizika a vedlejší účinky

Zatímco laserová epilace je obecně považována za bezpečnou proceduru, je důležité dbát na opatrnost a být informován o nejlepších postupech, abyste minimalizovali potenciální komplikace. Zde je podrobnější pohled na to, jak se vyvarovat nežádoucích účinků:

Výběr kvalifikovaného a zkušeného odborníka

  • Licence a certifikace: Před výběrem kliniky nebo salonu si zkontrolujte, zda mají potřebné licence a certifikáty. To je jasný ukazatel toho, že zařízení a personál splňují určité standardy.
  • Reference a hodnocení: Přečtěte si recenze od předchozích klientů a mluvte s lidmi, kteří měli zákrok v daném zařízení. Jejich zkušenosti vám mohou poskytnout cenný vhled.

Dodržování předoperačních a pooperačních instrukcí

  • Předoperační péče: Vyhněte se opalování a soláriím minimálně 4 týdny před zákrokem. Rovněž byste měli vyhnout depilaci nebo epilaci voskem, aby byly vlasové folikuly viditelné a dostupné pro laser.
  • Pooperační péče: Po zákroku byste měli pokožku chránit před sluncem, používat doporučené krémy nebo gely na zklidnění pokožky a vyvarovat se dráždivým látkám.

Výběr správného typu laseru

  • Typ pokožky: Různé typy pokožky reagují na laser různě. Zatímco některé lasery jsou vhodné pro světlou pokožku, jiné mohou být účinnější na tmavší pokožce. Kvalitní moderní lasery by ale měly zvládnout obojí.
  • Barva chloupků: Chloupky s větším množstvím melaninu (tmavší vlasy) obvykle reagují na laserovou epilaci lépe. Pokud máte světlé, šedé nebo zrzavé chloupky, konzultujte se svým lékařem o nejlepším laseru pro vaši situaci.

Provedení testu na malém úseku pokožky

Toto je zásadní krok, který může předcházet vážným komplikacím. Testování na malém úseku pokožky vám a vašemu specialistovi umožní vidět, jak vaše pokožka reaguje na laser, a přizpůsobit nastavení před hlavním zákrokem.

Nevystavujte se zbytečně sluníčku

UV záření může způsobit zvýšenou citlivost pokožky a zvýšit riziko popálení během laserové epilace.

Po zákroku je pokožka obzvláště citlivá. Používejte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a noste oděv chránící před sluncem, pokud musíte být venku.

Co dělat v případě komplikací?

Pokud si všimnete některých z výše uvedených vzácnějších komplikací, okamžitě konzultujte svého lékaře nebo dermatologa. V mnoha případech může rychlá reakce zabránit vážnějším následkům.

Laserová epilace je skvělou možností pro odstranění nežádoucího ochlupení, ale je důležité být informovaní o možných rizicích. Správná příprava, výběr kvalifikovaného odborníka a pečlivá péče po zákroku vám pomůže zajistit, že vaše zkušenost s laserovou epilací bude co nejlepší.