Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Pomazánky jsou nejen chutným rozšířením naší kulinářské palety, ale také skvělou alternativou k tradičním snídaním, svačinám i večeřím. Tyto lahodné směsi jsou nejen bohaté na chuť, ale také nabité živinami, které mohou přinést mnoho zdravotních výhod.

Jednou z hlavních předností pomazánek je široká škála chutí a textur, které můžete vytvořit. Od sladkých a ovocných po slané a pikantní – možnosti jsou neomezené. Avokádová pomazánka s rajčaty a bazalkou může oslovit stejně jako tvarohová pomazánka s bylinkami a okurkou. Kombinace jsou prakticky nekonečné, což znamená, že vždy můžete najít něco, co vyhovuje vašim chuťovým preferencím.

Mnoho pomazánek je založeno na zdravých tucích obsažených například v ořeších, semínkách nebo avokádu. Tyto tuky jsou pro naše tělo nezbytné pro správné fungování a mohou přinést nespočet zdravotních výhod. Pomazánky mohou být také vynikajícím zdrojem bílkovin, zejména pokud obsahují ingredience jako tvaroh, sýr, hummus nebo ořechy. Bílkoviny jsou klíčovým stavebním prvkem našich svalů a tkání, což z pomazánek dělá nejen chutnou, ale i výživnou alternativu.

Vláknina, kterou lze nalézt v celozrnném pečivu a některých přísadách do pomazánek podporuje trávení a udržuje nás dlouho syté. To znamená, že pomazánky mohou být skvělým způsobem, jak udržet energii a potlačit hlad mezi jídly.

Jedním z největších lákadel pomazánek je rychlost a jednoduchost přípravy. Stačí několik ingrediencí, které můžete snadno najít v lednici nebo skříni, a za chvíli máte hotový pokrm. Tato jednoduchost je ideální pro ty, kteří mají hektický životní styl a hledají rychlé a zdravé alternativy k běžným jídlům.

Pomazánky jsou skvělým příkladem toho, jak i jednoduchá jídla mohou být chutná, výživná a nabídnout pestrou paletu chutí. Nezáleží na tom, zda si připravujete snídani, svačinu nebo večeři – pomazánky jsou flexibilním a osvěžujícím způsobem, jak poskytnout vašemu tělu potřebné živiny a potěšit své chuťové buňky.

Takže, proč nezkusit nějakou novou kombinaci a objevit radost z pomazánek ve všech denních dobách? Vaše chuťové buňky a tělo vám za to jistě poděkují.

Zdroj: Žádný Špeky (odkaz)

Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

4

minut
Kalorie

133

kcal

Suroviny

  • 1 tvaroh

  • 1 zakysaná smetana

  • 3 mrkve

  • 2 jarní cibule

  • citrónová šťáva

Postup

  • Mrkev nastrouháme na jemném struhadle. 

  • Jarní cibulku nakrájíme na jemno. Přidáme do misky spolu s mrkví, tvarohem, zakysanou smetanou a šťávou z citrónu. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.