Foto: Canva

Jak se „dokopat“ ke sportu a vydržet u něj?

Možná na základě zkušenosti, kdy jste se rozhodli sportovat a zjistili jste, že to je docela nepříjemný nezvyk, se vám podruhé do dané aktivity již nechtělo. Jak mysl hned na začátku navnadit?

  • Věnujte aktivitě zpočátku pouze krátký čas, za to udržujte pravidelnost. Po dobu jednoho týdne každý den např. cvičte jen 5 minut jógy, uběhněte pouze půl kilometru apod. Teprve až si mozek zvykne na tento režim, můžete postupně čas i zátěž navyšovat.
  • Udělejte si to příjemné. Pohodlné veselé sportovní oblečení, kvalitní boty, dobrá hudba, nebo parťák, se kterým budete vyrážet sportovat společně, vás k pohybu povzbudí.
  • Za svůj sportovní výkon se vždy odměňte – stačí, když sami sebe pochválíte a uděláte si „fajfku“ v diáři nebo si po měsíci trénování pořídíte vysněné legíny.
  • Vyberte si takovou aktivitu, která s vámi rezonuje a dělá vám radost. Nenuťte se chodit na volejbal, když mnohem radši nasadíte golfové triko a vyrazíte na zelené hřiště. Sportů je celá řada, tak si pro sebe vyberte ten, který budete dělat opravdu rádi.

Nevzdávejte to hned. Stejně jako si lze snadno vypěstovat zvyk v podobě nicnedělání, si můžete postupně vytvořit závislost na pohybu.

Zdroj: Canva

Co všechno dobré vám sportování přinese?

Pokud jste zvládli začít, organismus si zvykl na určitý režim a cítí se po dané aktivitě dobře, bude to pro vás už snazší, protože tělo bude samo od sebe po aktivitě prahnout. Potřebujete přesvědčit i mysl? Na tohle se můžete těšit:

1) Vaše tělo bude vitálnější

Naše tělo je přímo uzpůsobeno k pohybu, takže mu pravidelným sportováním prokážete velkou službu. Zvýšíte jeho fyzickou výdrž, pohyblivost, pružnost a posílíte svaly. Ale nejen to. Pravidelný pohyb udělá dobře i vašemu metabolismu, trávicímu i hormonálnímu systému a celkově bude váš organismus lépe prospívat.

2) Zlepší se vám psychika

Sport vás udělá šťastnými jako žádná pilulka na světě. Při pohybových aktivitách se uvolňují endorfiny a ty mají blahodárný vliv na psychiku a zlepšují náladu. Nejen, že po sportu budete vysmátí, ale v dlouhodobém horizontu budete díky pohybu i psychicky odolnější, snadněji odbouráte stres a pružnější bude i vaše mysl.

3) Najdete si nové přátele

Pokud se cítíte osamělí, sport vám pomůže spřátelit se s novými lidmi. Nebojte se druhé sami oslovit a navrhnout třeba kolegům v práci, jestli nechtějí chodit hrát volejbal, florbal nebo jinou týmovou hru. Když s sebou vezmou své známé a kamarády, máte šanci poznat spoustu nových tváří. Navrhnete-li svým spoluhráčům třeba tematické potisky triček, posílíte tak týmového ducha a může z vás být skvělá parta.

Zdroj: Canva

4) Vystoupíte ze stereotypu

Pohyb dokáže rozpohybovat celý váš život. Díky němu vystoupíte ze zajetého stereotypu a izolace a budete se těšit novým zážitkům v podobě jógových pobytů, cyklistických výletů nebo florbalových turnajů. Pohyb v těle vás může zároveň motivovat ke změnám ve vašem životě. Budete mít chuť tvořit a měnit svůj život k lepšímu. Delší pasivitu budete snášet hůř a ani v ní dobrovolně nebudete chtít setrvávat.

5) Budete motivovaní žít zdravěji

Jakmile začnete se sportem, už vás tolik nebudou lákat dobroty z cukrárny a nezdravé potraviny. Uvidíte, že se vaše tělo mění k lepšímu a nebudete si to chtít kazit, a tak budete automaticky sahat po zdravějších variantách stravy a zvýšíte pitný režim. Motivací pro vás budou i stejně sportem nadšení přátelé a jejich přístup ke zdraví.

6) Utužíte vztahy s partnerem nebo rodinou

Pokud se pustíte do sportu spolu s partnerem nebo celou rodinou, utuží to a posílí vaše vztahy. Společná aktivita stmeluje, takže pokud žádnou takovou neprovozujete, začněte, byť by to měly být jen každodenní procházky nebo projížďky na kole. Naplánujte si třeba společná nedělní odpoledne ve sportovním duchu. Podmínkou je, že vybraná aktivita musí vyhovovat všem zúčastněným.

Zdroj: Canva

7) Najdete v něm smysl života

Sport se může snadno stát něčím, pro co vás baví vstávat. Může to být vášeň na celý život. Při některých sportech vás bude bavit překonávání výzev, kdy budete chtít být lepší a lepší (např. cyklistické závody), u jiných vás budou motivovat společná vítězství (florbal, volejbal a další), některé aktivity vám budou dělat zkrátka dobře (jóga, běžky, paddleboarding apod.). Ať už je vaše motivace jakákoliv, život vás bude se sportem víc bavit a sport pro vás může být i lékem na smutky, obzvlášť, když jste o nějaký dlouhodobější smysl života zrovna přišli (děti opustí hnízdo, rozejdete se s partnerem apod.).

Taky máte pocit, že pro tohle všechno stojí za to vyskočit z gauče? Tak už na nic nečekejte, připravte si vybavení a začněte rovnou dnes třeba jen pár minutami.