Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nepřilnavá skutečně byla, ale problém byl v kvalitě provedení. I přes vyšší cenu grilu a přes to, že jsem se o něj staral dle návodu a utíral ho jen papírovou utěrkou, se prostě část teflonové úpravy odloupla a přilepila na mé jídlo. Od té doby se upřímně bojím v tomto grilu něco dělat, protože vím, že je to rakovinotvorné a zdraví nebezpečné.

Hledal jsem proto náhradu. Těžko ale soudit dle obyčejných technických specifikací. Chtěl jsem prostě nějaký gril, který bude bytelný, dobře zpracovaný a hlavně bude grilovat. Pokud by měl mít další funkce, jako například možnost nastavit teplotu či čas, bude to pro mne výhoda. Po dlouhém hledání jsem nalezl gril od společnosti Sage.

Ta je celkem nová na českém trhu a osobní zkušenost s ním nemám. Proto jsem se rozhodl, že vám připravím recenzi na jejich gril BGR 820, který se jeví jako jeden z těch lepších. Respektive by to měl být gril, který splní skutečně to, co nabízí. Ovšem po své zkušenosti jsem ke všem grilům skeptický, a tak budu tento gril hodnotit o to přísněji.

Jelikož jsem pracoval mnoho let v profesionálních gastronomických provozech, tak mne tento kontaktní gril na první pohled evokoval právě zařízení, která jsem z těchto provozů znal. Celý je vyveden totiž v nerezu. To samozřejmě přispívá k jeho elegantnosti i jisté univerzálnosti, protože nerezový povrch lze zakomponovat do jakékoliv kuchyně.

Zároveň mi přijde poměrně těžký, což beru ze svých zkušeností jako výhodu. Když totiž otevíráte víko nebo obracíte steak, tak vám gril necestuje po celé kuchyňské lince. Vděčit za to můžeme i speciálním protiskluzovým gumovým nožičkám. Ovládání je zde velice jednoduché a intuitivní.

V přední části se nachází displej, který ukazuje teplotu, čas a také zda pracujete na režim „heating, panina nebo sear“. Na levé straně přední části je pak vyjímatelná nádobka, kam stéká veškerý výpek. Právě šťávu z této nádobky můžete zjemnit plátkem másla a dochutit a rázem máte výbornou šťávu na váš steak.

Překvapivé je, že tato nádoba je skutečně dlouhá a objemná. Většinou je totiž tak malá, že po chvilce grilování vám prostě přeteče. Poslední věc z přední strany je pak tlačítko, kterým jednoduše vyjmete celé grilovací desky a můžete je opatrně opláchnout ve vodě.

Další ovládací prvky jsou na boční straně, kde si můžete nastavit sklon grilovací desky. Tím si určíte, zda chcete, aby výpek zůstával na grilovací desce nebo odtékal do nádobky. Posledním ovládacím prvkem je pak malý ovladač výšky horní desky. Tím si můžete určit, jak vysoko má být horní deska od té spodní. Díky tomu zde můžete třeba i zapékat pizzu. Veškeré díly pak působí velice kvalitně, protože jsou kovové. Nejedná se o žádný plast. Vše je prostě pevné a bytelné.

Povrch grilovacích desek je pak vyveden z Quantania PFOA free, což je inovativní grilovací povrch. Desky se vyhřívají rovnoměrně díky senzoru Element IQ. Poměrně velká variabilita je i v případě teploty, protože můžete nastavit teploty v rozsahu od 160-230 °C a časovač můžete nastavit až na 30 minut.

Grilovat můžete nejen se zavřeným grilem, ale také můžete grilovací desky otevřít na 180 stupňů, takže rázem získáváte poměrně velký gril, kde bez větších problémů ogrilujete i deset steaků. Na našem kanále na Youtube budeme vysílat různé recepty, které jsme připravovali právě na tomto grilu, takže zde můžete nasbírat i inspiraci, co vše se na něm dá připravit.

Závěrem můžu jen potvrdit, že tento model mne hned na první pohled okouzlil. I když jsem byl skeptický, tak si mne celkem získal. Je velký, bytelný a kvalitní. Zároveň je však profesionální a elegantní. Nabízí speciální úpravu grilovacích desek, kam se opravdu nic nepřichytává. Údržba je pak velice snadná, protože stačí jen vzít papírovou utěrku a utřít a je hotovo. Jak říkám, na tomto grilu zvládnete udělat ranní toast, ale také obsloužit rodinnou sešlost. Využití je zkrátka široké. Já tento gril můžu zcela zodpovědně doporučit a přijde mi, že se prostě vyplatí. Pokud bych měl každý rok kupovat nějaký levný a nekvalitní gril vyšlo by mne to za pár let v součtu stejně dráž. Tento vás prostě podrží.

Děkujeme společnosti SAGE za zapůjčení grilu SAGE BGR 820.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností SAGE