Foto: Freepik

Jak uvádí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU lékáren, dna vzniká v důsledku zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi a postihuje značnou část dospělé populace. Tento stav je často spojen s nadměrnou konzumací nezdravých potravin obsahujících puriny a nedostatečnou fyzickou aktivitou. Dna, známá též jako pakostnice, způsobuje bolestivé záněty kloubů a může vést k vážným komplikacím, jako je dnavá artritida nebo dnavá nefropatie.

První příznaky dna, které často zahrnují bolest a otok kloubů, by neměly být podceňovány. Lékaři varují, že nevhodné stravovací a životní návyky mohou vést k opakovaným záchvatům dny, které mohou trvat několik hodin až týdnů. Chronická forma onemocnění může způsobit trvalé poškození kloubů a ovlivnit kvalitu života pacientů.

Foto: Freepik

Prevence a léčba dny zahrnuje úpravu stravy s cílem omezit příjem purinů, vyhýbat se alkoholu a nápojům slazeným fruktózou a zvýšit konzumaci nízkopurinových potravin. Kromě toho je důležitý pravidelný pohyb, který pomáhá snižovat riziko vzniku záchvatů dny. V případě potřeby je vhodné konzultovat léčbu s odborníkem.

Změna životního stylu a správná strava jsou klíčové pro prevenci dna a zachování dobrého zdraví. Lékaři doporučují vyhledat odbornou pomoc a pravidelně monitorovat hladinu kyseliny močové v krvi, což může být prováděno i v lékárnách BENU, které poskytují preventivní konzultace a podporu pacientům s touto chorobou.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Benu