Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Česká kuchyně ukrývá mnoho pokladů. Některé z těchto tradičních pokrmů známe od svých babiček a jiné zase ze školních jídelen. Mezi tuto klasiku patří každopádně, svíčková, guláš, koprovka nebo kuře na paprice. Právě kuře na paprice je recept, na který se dnes společně podíváme.

V tomto receptu jsem se snažil vyřešit dva problémy současně. Chtěl jsem, aby tento recept byl jednoduchý a zároveň jsem chtěl, aby byl chutný. V mnoha případech mi totiž připadá, že některé klasiky jsou prostě mdlé chuti. Jediná chuť, kterou u některých klasických českých jídel cítím je prostě jen mastnota a maximálně česnek nebo majoránka.

Já preferuji více zeleniny a plnější chuť. Nechci dohánět chuť umělými příchutěmi, ale poctivou zeleninou. Ta navíc přidá i řadu výživových benefitů. Posledním problémem pak bývá zahušťování. 

Nechci zahušťovat máslem s rozpuštěnou moukou, a proto volím rozmixované ovesné vločky. Ty totiž přidávají další užitečné látky, jako například beta-glukany. Navíc vločky netvoří hrudky pokud je dáte jen tak do vroucího vývaru či omáčky. Po chvilce vaření krásně zhoustnou a vytvoří až krémovou konzistenci.

Zdroj: Žádný Špeky

Kuře na paprice

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

84

kcal

Suroviny

  • 4 plátky z kuřechích prsou

  • 2 cibule

  • 1,5 dcl kysané smetany

  • 1 dcl mléka

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 l vývaru

  • 1 hrst ovesných vloček

  • 1 PL mleté papriky

Postup

  • Hrnec si rozpálíme a přidáme tam trochu oleje.

  • Dáme tam opékat plátky s kuřecích prsou z obou stran.

  • Když už jsou dozlatova, tak přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list a nové koření. Necháme vše zpěnit. 

  • Poté dáme mletou papriku a rozemleté ovesné vločky a necháme to skutečně jen minutku. 

  • Podlijeme vývarem a necháme 10 minut povařit. 

  • Vybereme bobkový list a nové koření a přilijeme směsí zakysané smetany a mléka. Poté to necháme jen cca 5 minutek dojít.