Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Míchaná vajíčka, jednoduchý pokrm s ohromným potenciálem. Základem mnoha snídaní, rychlých obědů a lehkých večeří, se stala pevnou součástí našich jídelníčků. Tato jednoduchá chuťová lahůdka je však mnohem více než jen prostý pokrm – nabízí širokou škálu variant a zdravotních benefitů, které stojí za to objevovat.

Variace pro chutí

Míchaná vajíčka mohou být upravena podle libosti každého kuchaře. Tradiční recept zahrnuje jednoduché smíchání vajíček s mlékem, sůl a pepř a jejich opatrné smažení na pánvi. Ale to je jen začátek. Zeleninové varianty přidávají do směsi do zelených nebo kořenových plodů jako jsou papriky, cibule, nebo špenát, přidávající další vrstvu chuti a výživu. Pro ty, kteří milují bohatou texturu a jemnou chuť, může být přidání sýra nebo avokáda tím pravým tahem. A pokud toužíte po sladké snídani, můžete míchaná vajíčka zkombinovat s ovocem, jako jsou rajčata nebo dokonce kousek ovoce, jako je mango nebo ananas, pro nečekaný, ale osvěžující zážitek.

Zdravotní benefity

Míchaná vajíčka jsou nejen chutná, ale také výživná. Jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Díky nim můžete mít pocit sytosti a energie po delší dobu. Vajíčka jsou také zdrojem důležitých živin, jako jsou vitamíny A, D, E a B12, stejně jako minerály jako železo a zinek, které podporují zdraví srdce, svalů a kostí.

Kromě toho, míchaná vajíčka jsou snadno připravitelná a rychlá volba pro každodenní jídlo. Tento pokrm je cenově dostupný a přizpůsobivý, což z něj činí ideální volbu pro každou příležitost, od rychlého oběda v práci po relaxační víkendovou snídani s rodinou.

Míchaná vajíčka jsou tedy nejen prostým pokrmem, ale spíše plnohodnotným a všestranným jídlem, které nabízí nekonečné možnosti kombinací a zdravotních benefitů. Tak proč nezkusit tyto jednoduché, ale vynikající vajíčka pro svůj další jídelníček a objevit své vlastní oblíbené variace?

Zdroj: BBCGoodFood.com (odkaz)

Míchaná vajíčka

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

166

kcal

Suroviny

  • 5 vajec

  • 1 dcl mléka

  • sůl

  • pepř

  • 1 šalotka

Postup

  • Vajíčka vyklepneme do misky, osolíme, opepříme, přidáem mléke a lehce rozkvrdláme. 

  • Na pánev si dáme trochu másla a necháme tam zesklovatět jednu šalotku nakrájenou na jemno. 

  • Když je šalotka sklovatá, přilijeme směs z vajec a neustále mícháme. 

  • Vajíčka musí zůstat na povrchu lesklá, protože i když vypneme hořák, tak proces vaření ještě chvíli pokračuje. Tím předejdeme tomu, že budou vajíčka vysušená.