Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Morava, srdce gastronomie, je domovem mnoha jedinečných pokrmů a receptů, které se promítají do bohaté kuchyně této oblasti. Mezi tyto lahůdky patří i jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších omáček – znojemská omáčka z vepřového. Tato omáčka není jen o výrazné chuti a vůni, ale představuje také hluboký kulturní symbol spojený s historií a tradicemi Znojma a okolí.

Jedním z hlavních prvků znojemské omáčky je vepřové nebo hovězí maso, které tvoří základ pro bohatou a hutnou chuť této omáčky. Tento pokrm vychází z místních surovin, které příroda Moravy nabízí, a z dlouhé tradice využívání koření a bylinek, které dávají omáčce její charakteristickou chuť.

Proces přípravy znojemské omáčky není jen o smíchání ingrediencí, ale spíše o umění kombinace a vaření s láskou a pečlivostí. Každý krok přípravy je důležitý, od vybrání kvalitního masa až po postupné přidávání koření a bylinek, které dodávají omáčce její jedinečnou chuťovou paletu.

Jedním z charakteristických prvků znojemské omáčky je také použití vinného octa, který přináší omáčce svěžest a jemnou kyselost. Tento ingredience je důležitým prvkem, který propůjčuje omáčce specifický moravský ráz a odlišuje ji od ostatních omáček.

Znojemská omáčka není pouze součástí kulinárního dědictví Moravy, ale také symbolizuje pohostinnost a radost ze společného stolu. Je to omáčka, která spojuje lidi a přináší do jejich životů chvíle radosti a spokojenosti.

Navzdory tomu, že dnes existuje mnoho variant receptů na znojemskou omáčku, jedna věc zůstává nezměněná – její jedinečná chuť a význam pro moravskou kuchyni a kulturu. Znojemská omáčka z vepřového zůstává trvale zakotvena v srdcích lidí a připomíná nám bohaté dědictví Moravy a tradice, které se předávají z generace na generaci.

Zdroj: Žádný Špeky

Znojemská omáčka z vepřového

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

45

minut
Kalorie

101

kcal

Suroviny

  • kousek slaniny

  • 2 cibulky

  • 3 nakládané okurky

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 PL hořčice

  • 3 vejce

  • 2 PL ovesných vloček

  • 1,5 l vody

  • 500 g vepřové kýty

Postup

  • Rozpálíme si papiňák a dáme tam na malé kostičky nakrájený špek a pořádně ho vypečeme. 

  • Dále přidáme bobkový list a nové koření. 

  • Asi po minutě přidáme nakrájenou cibuli a tu budeme opékat do zlatova. 

  • Do cibule přidáme na kostičky nakrájené maso, které osolíme a opepříme. Vše společně dále opékáme. 

  • Když je vše dozlatova upečené, přidáme na kostky nakrájenou okurku a uvařené bílky. Dále pak hořčici a znovu promícháme. 

  • Podlijeme vodou nebo vývarem. Zavřeme papiňák a vaříme 30 minut. Pokud neděláme v papiňáku tak vaříme do měkka. 

  • Po 30 minutách otevřeme papiňák a přidáme rozemleté ovesné vločky. Ty necháme jen pět minut rozvařit. V případě potřeby můžeme dochutit.