Foto: Freepik

1. Nedostatečné zchladnutí

Necháte-li svůj závěrečný sprint končit u vašich domovských dveří, můžete přehlížet důležitou součást vaší tréninkové rutiny: zchladnutí. Po intenzivním úsilí je klíčové dát tělu čas na postupné snižování aktivity a návrat k normálnímu tepu a dýchání. Nedostatečné zchladnutí může vést k hromadění kyseliny mléčné v svalích a k nepříjemným pocitům, jako je závratě nebo mdloby.

2. Setrvání v propoceném oblečení

Je lákavé si po jízdě dát chvilku na odpočinek a poté se věnovat hygieně a dalším aktivitám. Nicméně čím déle setrváte v propoceném cyklistickém oblečení, tím větší je riziko podráždění a infekcí. Propocené oblečení může způsobit odřeniny, vyrážky nebo infekce, zejména pokud je vaše imunitní systém oslabený po náročné jízdě.

Foto: Freepik

3. Nedostatečná stravovací strategie

Správné stravování po jízdě je klíčové pro regeneraci a obnovu svalů. Pokud se po jízdě necítíte hladoví, je pravděpodobné, že jste během jízdy nedostatečně doplňovali energii a živiny. Nedostatečná strava může vést k únnavě, snížené výkonnosti a zpomalené regeneraci. Je důležité doplnit ztracené živiny vhodnými potravinami obsahujícími bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky.

4. Zanedbání údržby kola

Vaše kolo je nástrojem, který vám umožňuje dosahovat vašich cílů a objevovat nové trasy. Pokud však zanedbáte jeho údržbu, může to vést k rychlejšímu opotřebení komponentů a mechanickým problémům. Po každé jízdě je důležité provést kontrolu a případně očistit a namazat řetěz a další komponenty.

5. Nedostatečné protažení a relaxace

Přehlížení protažení a relaxace po jízdě může vést k ztuhlosti svalů a kloubů a zvýšenému riziku zranění. Je důležité věnovat čas protažení svalů a kloubů, což může pomoci uvolnit napětí a zlepšit flexibilitu. Stejně tak je důležité dopřát tělu čas na odpočinek a relaxaci, abyste se zotavili a byli připraveni na další výzvy na kole.

Zdroj: Bicycling.com (odkaz 1, odkaz 2), WeLoveCycling.com (odkaz)