Foto: Freepik

Nádory v oblasti hlavy a krku jsou v Česku šestým nejčastějším typem onkologických onemocnění — každý rok odchází od lékaře s touto diagnózou přibližně 2 500 nových pacientů. Postihují zejména rty, ústní a nosní dutinu nebo krční mandle, jazyk, ale i další oblasti, například středouší nebo štítnou žlázu. Léčba rakoviny je v Česku na vysoké úrovni a není proto nutné mít z ní strach.

Dbejte o své zdraví

Nádory v oblasti hlavy a krku jsou zrádným onemocněním z hlediska symptomů. Ty bývají velmi rozmanité a někdy trvá dlouhou dobu, než se projeví. Řadí se mezi ně například rýma, slzení očí, krvácení z nosu a bolest hlavy. Můžete si je tak snadno splést s nachlazením, zánětem nosohltanu, angínou nebo alergií. Mezi rizikové faktory patří kouření a nadměrné pití alkoholu. Dohromady jde podle lékařů o velmi nebezpečnou kombinaci. Na vině pak může být také nedostatečná hygiena úst, nevyvážená strava nebo nepřiměřený stres.

V posledních letech odborníci rovněž upozorňují na spojitost karcinomů v oblasti hlavy a krku s HPV virem, který může napadnout i dýchací cesty.

Pokud vás některý z následujících příznaků trápí déle než dva týdny, je namístě vyhledat lékaře.

  • Nahmatali jste si bulku na krku
  • Zníte, jako byste byli nastydlí, a chraptíte
  • Máte bolestivý jazyk a vředy v ústech
  • Cítíte obtíže v oblasti polykání
  • Jedna strana nosu je při dýchání neprůchozí
  • Krvácíte z nosu nebo vykašláváte krev

Léčba pomocí ozařování v kombinaci s chemoterapií způsobuje řadu vedlejších účinků. Některé z nich se objevují i po několika letech a jsou nevratné.

Velkým pokrokem je však v tomto směru protonová radioterapie. Na rozdíl od klasického ozařování fotony nedochází u tohoto druhu léčby k takovému poškození okolních zdravých tkání a orgánů, jakými jsou například zrak či sluch. Zkušení odborníci z Protonového centra totiž dokážou za pomoci metody tužkového skenování (Pencil Beam Scanning) s milimetrovou přesností zacílit ozařovací paprsek přímo na nádor. Protonová radioterapie dává velkou šanci na uzdravení a prožití plnohodnotného života. Léčba je natolik šetrná, že ji většina pacientů zvládne bez nutnosti zůstávat v nemocnici.

Kam se obrátit o pomoc v těžkých chvílích?

Zjištění, že trpíte vážnou nemocí, může leckomu otřást psychikou. Právě duševní pohoda je přitom při léčbě rakoviny důležitá. S tím vám může pomoci psycholog, s nímž můžete probrat vše, co vás trápí, a zpracovat všechny obavy. V Česku existuje několik organizací, zaměřených na pomoc lidem, které postihla rakovina, i jejich blízkým.

Pravidelné prohlídky jsou nezbytné

V případě nádorů v oblasti hlavy a krku je nutné pacienty i po ukončení léčby nějaký čas sledovat a provádět v pravidelných intervalech vyšetření. Jedině tak mohou mít jistotu, že byla léčba opravdu úspěšná.

Do Protonového centra se může objednat každý pacient i bez doporučení jiného lékaře. Léčba je pak hrazená ze zdravotního pojištění, a tím pádem dostupná všem pacientům z ČR.