Foto: Freepik

Prvním problémem může být třeba fakt, že někdo z rodiny je zvyklý dělat nepořádek a nechce se přizpůsobit novému pořádku. Druhým problémem je pak mech. Tento parazit se objevuje všude a zaleze skutečně do každé skulinky. Lidé ho sice „vyrýpnou“, ale za chvíli je tam znovu. Existuje mnoho drahých odstraňovačů mechu, které mají různou účinnost. Naštěstí ale existuje i jeden způsob, který nestojí vůbec nic.

Jak zabránit vzniku mechu na trávníku?

Mechy jsou malé rostliny, které se daří téměř všude a jsou velmi agresivní. Jsou pionýrskými druhy a nevadí jim nepříznivé podmínky, takže osídlují místa, kde jiná vegetace neroste. Rostou ochotně ve skalních štěrbinách, na kmenech stromů, na vlhkých loukách a také na našich trávnících, což pro mnohé zahrádkáře představuje problém. Je důležité si uvědomit, že mech se nejlépe daří na přemokřeném, stíněném trávníku a na kyselé půdě.

Foto: Freepik

Pokud toto víte, můžete účinně předcházet výskytu mechu na trávníku. Tyto nežádoucí rostliny jsou považovány za skutečný problém, protože rychle ovládnou trávník a je obtížné se jich zbavit. Proto je důležité vynaložit maximální úsilí na to, aby se vůbec neobjevily. Co můžete udělat, abyste zabránili růstu mechu na trávníku? Existuje několik způsobů, jak tomu předejít:

  • Mech potřebuje kyselé prostředí, takže byste měli otestovat pH půdy – pokud je pH nízké, musíte ho zvýšit pomocí vápna. Můžete ho aplikovat na podzim nebo brzy na jaře, před začátkem vegetace trávy;
  • Mech se nejlépe daří na hutné, těžké a vlhké půdě. Pokud máte v zahradě takovou půdu, měli byste ji provzdušnit. Stačí nakypřit trávník vidlemi a nasypání písku;
  • Tyto rostliny milují vlhkost, takže trávník by měl být zaléván vzácně, ale hojně;
  • Stromy a keře, které příliš stíní trávník, by měly být prořezávány;
  • Mech nejrychleji roste na zanedbaných a oslabených trávnících, proto je důležité se o ně postarat na začátku sezóny. Obnova trávníku po zimě by měla zahrnovat hrabání, vertikutaci (odstranění plsti), sečení a znovuzasetí. Důležité je také hnojení, protože na zdravém a dobře vyživovaném trávníku mech tolik neroste.

Rychle rostoucí mech nejen znetvořuje trávník, ale také brzdí jeho růst. I když prevence je zdaleka nejlepším způsobem, jak omezit šíření těchto nežádoucích rostlin, bohužel není vždy možné zabránit výskytu mechu na trávníku. Co tedy můžete udělat v této situaci? K boji proti mechu jsou k dispozici chemické pesticidy, ale ty by měly být používány jen v krajních případech. Nejprve byste měli zkusit ekologicky šetrnější, domácí metody. Jedním z těchto způsobů je použití domácího prostředku s tekutým mýdlem pro mytí nádobí. Jeho příprava je téměř zdarma a použití velmi jednoduché. Jak připravit domácí tekutinu pro boj proti mechu? Zde je recept a postup:

  • Smíchejte 3 polévkové lžíce jemného mýdla na mytí nádobí s 4 litry vody;
  • Připravený roztok nalijte do velké lahve s rozprašovačem;
  • Směs aplikujte přímo nad mech, přičemž držte trysku co nejblíže rostlině. Dejte ale pozor na to, aby se nepostříkala tráva;
  • Počkejte 24 hodin. Poté zkontrolujte, zda mech nezežloutl nebo nezvadl. Suché a odumřelé rostliny potom vyndejte nebo pohrabte. Pokud je na trávníku stále živý mech nebo se objevil nový, můžete postup opakovat. Je však důležité si uvědomit, že tento postup by měl být používán jen dočasně. Pokud chcete mechu předejít trvale, musíte se vypořádat s příčinami jeho vzniku na vašem trávníku.

Zdroj: Zijutu.cz (odkaz)