Foto: Freepik

Navíc pokud se pokoušíte o mimino častěji a neevidujete si to, může být problematické určit i stáří miminka. To pak udělá za vás gynekolog podle nejrůznějších metrik, jako například velikost embrya. Nicméně zpátky k té matice. Všude se říká, že těhotenství trvá devět měsíců, ale jinde se tvrdí, že trvá deset.

Při procházení nejrůznějších článků pak můžete narazit na různé tvary zápisu, jako například 6+1 a podobně. Co to vlastně všechno znamená a jaká je pravda? To si nyní zkusíme společně vysvětlit. Těhotenství skutečně trvá devět měsíců, ale těch kalendářních. Jestliže počítáte lunární měsíce, které mají čtyři týdny a 28 dnů, tak těhotenství trvá deset měsíců.

Foto: Freepik

Vzhledem k tomu, že se vývoj těhotenství počítá na týdny, tak je z mnoha důvodů vhodnější ten lunární. Právě pro rozdílnost mezi lunárním měsícem a kalendářním měsícem se délka těhotenství uvádí zpravidla v týdnech. Délka těhotenství se měří od prvního dne poslední menstruace, protože se jen těžko a obtížně počítá od pohlavního styku nebo od oplodnění vajíčka, které může být za různě dlouhou dobu.

Gynekologové ale potřebují přesnější údaj, než jen 4. týden. Z toho důvodu se uvádí nejen počet týdnů, ale i počet dnů v následujícím týdnu. Setkáte se tak s tvarem třeba 6+1, kdy první číslo označuje týden a druhé označuje počet dnů v následujícím týdnu. Jinými slovy se dá říci, že maminka je na počátku sedmého týdne těhotenství.

V závislosti na doktorech se ale můžete setkat i s tímto tvarem zápisu GA 6 W 1 D, což je prakticky to stejné. GA (gestanional age) je gestační věk, což je právě věk od prvního dne poslední menstruace. Číslo šest je v tomto případě označení dokončeného týdne a číslo jedna je pak den v týdnu následujícím. Při podrobném ultrazvukovém screeningu jsou lékaři schopni s určitou pravděpodobností určit přibližný věk i datum početí.

Zde právě dochází ke zmatení mnoha maminek. Vědí, že miminko je čtyři týdny staré, ale že jsou v 6. týdnu těhotenství. Jak již bylo řečeno výše, tak týden těhotenství neznamená stáří miminka. Samozřejmě se musí uvážit i případně to, že žena má nepravidelný cyklus a jeden měsíc vynechá. V tomto případě to gynekolog stanovuje podle velikosti plodu.

Poslední z řady naší matematiky je slovo trimestr. Trimestr je jen latinský výraz pro „trojici měsíců“. Vaše těhotenství se rozděluje na tři období po třech měsících, i když z medicínského hlediska to není zas až tak podstatné. Díky těhotenské matice si tak můžeme snadno představit, že první trimestr je 0+0 až 12+6, druhý trimestr je 13+0 až 26+6 a poslední třetí trimestr je 27+0 až 40+0.

Zdroj: Yarilo.cz (odkaz)