Foto: Freepik

Xenotransplantace, tedy přenos orgánů ze zvířete na člověka, dlouhodobě představovala nadějnou cestu, avšak dosažení úspěchu trvalo mnoho let. Nedávné inovace v oblasti genové úpravy umožnily vědcům vytvořit prasata, jejichž orgány jsou více kompatibilní s lidskou biologií. Tím se otevřela možnost, že orgány z těchto zvířat budou lépe tolerovány imunitním systémem příjemce.

Přestože proběhly některé úspěšné testy této technologie na lidech, včetně předchozích pokusů s prasečími srdci, které však vedly k tragickým výsledkům, případ Richarda Slaymana představuje nový nadějný příběh. Slayman, dlouhodobě trpící cukrovkou 2. typu a hypertenzí, se rozhodl pro transplantaci prasečí ledviny poté, co mu vlastní ledvina začala selhávat a dialýza se stala nevyhnutelnou.

Operaci provedli lékaři z Massachusetts General Hospital, kteří využili orgán získaný od biotechnologické společnosti eGenesis, která provedla genetické úpravy pro zvýšení kompatibility s lidským tělem. I přes počáteční symptomy odmítnutí se zdá, že nová ledvina funguje podle očekávání a Slayman se zotavuje doma.

Foto: Freepik

Přestože je toto úspěšné přenosového orgánu povzbudivé, budou potřeba další rozsáhlé klinické zkoušky, než bude tato technologie dostupná pro veřejnost. Vědci také upozorňují, že upravené prasečí orgány zatím nemají stejnou dlouhotrvající úspěšnost jako orgány od lidských dárců.

Přesto je tento krok prvním důležitým krokem k potenciálnímu řešení globálního nedostatku darovaných orgánů. „Tento okamžik je vyvrcholením mnohaleté práce tisíců vědců a lékařů. Doufáme, že tato technologie přinese naději milionům pacientů trpících selháním ledvin,“ uvedl Tatsuo Kawai z Massachusetts General Hospital.

Zatímco transplantace prasečí ledviny Richardu Slaymanovi otevírá nové možnosti, zůstává otázkou, jak dlouho tělo přijme nový orgán. Nicméně, tento příběh slouží jako inspirace pro další výzkum v oblasti xenotransplantace a může být klíčem k budoucímu zlepšení zdravotní péče pro pacienty po celém světě.

Zdroj: Gizmodo.com (odkaz)