Foto: Freepik

Obecně se samozřejmě uvádí, že zmrzlina si nerozumí s jakoukoliv dietou. Jde o to, že je tučná a velice sladká. Záleží však na tom, jakou zmrzlinu si dáte. Jestliže je vaše zmrzlina na bázi tvarohu nebo se jedná o ovocný sorbet, tak tuku v sobě příliš nemá. Rozhodně zde ale nebudeme psát žádný podrobný seznam zmrzlin a nanuků, které můžete a které ne.

Spíše si představíme jakési základní principy, abyste si sami uměli vybrat to, co je pro vás nejlepší. Vždy je důležité se při jakékoliv dietě nebo hubnutí držet obecné zásady o kalorickém deficitu. Jinak řečeno váš příjem kalorií z jídla a pití za celý den musí být menší než váš výdej.

Jestliže tak pojedete deset kilometrů na kole, můžete si dopřát i tu zmrzlinu. Nejméně kvalitní a nejméně doporučovaná je točená zmrzlina. Její základ jsou sypké polotovary s vysokým obsahem nejrůznějších umělých barviv, éček a konzervantů. Jedna taková porce točené zmrzliny je kaloricky stejně vydatná, jako větší večeře.

Foto: Freepik

Obdobně na tom jsou i kopečkové zmrzliny, které mají vysoký obsah smetany. Lepší je samozřejmě, když si v cukrárně vyrábějí zmrzlinu sami. U balených zmrzlin a nanuků nezbývá, než se koukat na složení a bedlivě si ho nastudovat. Velice často je součástí nanuku či zmrzliny i poměrně kalorická čokoláda či nějaká poleva.

Jestliže se chcete osvěžit nějakým nanukem, vyberte si ideálně sorbet nebo nějaký, jehož základem je tvaroh. Určitou variantou jsou i proteinové nanuky, které mají vyšší obsah bílkovin. Jestliže chcete ale mít jistotu, můžete si smíchat tvaroh s čerstvým ovocem, přidat trochu medu a dát na dvě hodiny do mrazáku. Jako formu využijte třeba prázdný kelímek od jogurtu. Výsledkem bude dietní zmrzlina, u které nemusíte mít výčitky.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)