Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Omeleta se sice může zdát, jako jednoduchý pokrm, ale vězte, že není. Odvážím si tvrdit, že ani většina profesionálních kuchařů ji neumí správně připravit. Většina z nich totiž tuto vaječnou placku opeče pořádně z obou stran. Tím vznikne leda vyschlý svítek. Klasická vaječná omeleta má být kyprá a nadýchaná.

Proto, abychom dosáhli tohoto cíle je nezbytné, aby kuchař znal řádný postup. Já sám jsem se pořádnou omeletu naučil až během svého působení v cizině. Trik spočívá v tom, že vajíčka neděláte zprudka, ale volně.

Vždy jakoby od kraje pánvičky odhrnete vajíčka směrem ke středu, a poté je na volné místo nalijete z ostatních částí pánve. Takto to opakujete. Když už je na povrchu omeleta lesklá a vláčná, ale ne tekutá, tak ji posypete nakrájenou šunkou, špenátem či uzeným lososem a vypnete plotýnku. Následně již můžete servírovat.

Vaječná omeleta

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

172

kcal

Suroviny

  • 5 vajec

  • 2 PL vody

  • 50 g šunky

  • hrst pažitky

Postup

  • Pánev lehce rozpálíme a budeme ji držet na středním plameni. Přidáme tam trochu oleje či másla. 

  • Vejce si rozklepneme, osolíme, opepříme a nalijeme na pánev.

  • Obracečkou vždy z kraje pánve směrem ke středu odhrábneme směs a z okolních stran toto volné míso opět zalijeme, viz video.

  • To opakujeme do té doby, dokud je povrch tekutý. Jak přestane být tekutý, ale je stále ještě vláčný, zasypeme omeletu nakrájenou šunkou a pažitkou a odstavíme.