Zdroj: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Tlačenka je tradiční hospodské jídlo a většinou se dělá z vepřového masa a servíruje se s cibulí a octem. Na Velikonoce je ale tradiční spíše vaječná tlačenka. Ta se nedělá z vepřového masa, ale jak již název napovídá, tak se dělá z vajec. Proto je právě oblíbená na Velikonoce, kdy je vajec všude více než dost.

Postup přípravy je ale více než jednoduchý. Za sebe mohu říci, že je to dokonce jednodušší než klasická tlačenka. Servírovat ji pak můžete jen tak s chlebem nebo jako vepřovou tlačenku s cibulí. Většina klasických receptů pak připravuje tuto vaječnou tlačenku ve formě na biskupský chlebíček.

Já jsem zvolil variantu, kdy jsem celou směs dal do formy na bábovku. Tlačenka tak vypadá skutečně krásně. Dovnitř pak můžete dát prakticky cokoliv, ať už se jedná o nakládanou zeleninu nebo opečené kuřecí maso. Je to sice netradiční, ale i s opečeným masem je to skutečná lahůdka. Nechte se inspirovat naším receptem.

Vaječná tlačenka

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

230

kcal

Suroviny

  • 250 g kladenky

  • hrst pažitky

  • 6 vajec

  • 1 nakládanou zeleninu

  • 1 zakysanou smetanu

  • 100 g eidamu

  • 2 želatiny

  • 3 nakládané okurky

  • 1 cibulku

Postup

  • Do mísy si dáme nakrájenou kladenku. Přidáme nakrájený eidam, nasekanou pažitku, nakládanou zeleninu (tu si překrájíme na menší kousky), kyselou okurku a na větší kousky nakrájená vajíčka uvařená na tvrdo. 

  • Lák ze zeleniny ponecháme, protože z něj si uděláme tu želatinu, aby měla dobrou chuť. Jestliže ho nemáme dost, můžeme přilít buď vodu, nebo lák z okurek. 

  • D8le přidáme buď majonézu nebo zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a vše pořádně zamícháme. 

  • Dle návodu si připravíme želatinu přesně podle návodu. 

  • Lehce zchladlou želatinu nalijeme do směsy, zamícháme a nalijeme do nějaké formy - na biskupský chlebíček, dort nebo bábovku.

  • Celou tuto nádobu pak dáme někam do chladu a necháme vystydnout. Ideálně do rána.