Frankfutská polévka s rohlíkem je tradiční bufetové jídlo a v mnoha lidech určitě vyvolává vzpomínky, jak si v jídelně či bufetu dávali právě tuto lahodnou polévku. Je ale zajímavé, že si velká část lidí pravděpodobně myslí, že tato polévka pochází z Frankfurtu nad Mohanem.

Opak je ale pravdou. Tato polévka vznikla u nás. Je to výrobek českých hostinských. Důvod, proče se jmenuje frankfurtská je prostý – dávaly se tam frankfurtské párečky. Frankfurtské párky byly v minulosti považovány za skutečnou lahůdku. Párky se ve Frankfurtu nad mohanem vyráběli zřejmě již v 15. století a mají zde tudíž velkou a bohatou tradici.

Důkazem, že byly považovány za lahůdku je i to, že byly servírovány při těch nejlepších příležitostech a hostinách. Zajímavostí je, že párky se servírovaly i na korunovačních hostinách. Na jejich výrobu se používalo jen velice kvalitní hovězí, vepřové a telecí maso.

Vyhlášená receptura se v průběhu historie dostala do Vídně, kde na motivy těchto párků vznikly ty vídeňské. A z Vídně se dostaly oboje párky do Čech. Zde už se hostinští postarali o jejich slávu. Servírovali se tradičně s hořčicí, ale právě i v polévkách.

Zdroj: TopRecepty.cz (odkaz)

Frankfurtská polévka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

109

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 3 vídeňské párky

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 ČL kmínu

  • 1,5 l vývaru

  • 2 PL mleté papriky

  • 4 stroužky česneku

  • 3 brambory

  • 1 PL ovesných vloček

Postup

  • Do rozpáleného kastrolu dáme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuli, nové koření, kmín a restujeme dozlatova.

  • Teď přidáme na kolečka nakrájené párky. 

  • Po chvilce opékání přidáme mletou papriku, rychle zamícháme a zalijeme vývarem. 

  • Následně přidáme na menší kostičky nakrájené brambory, nastrouhaný česnek a rozemleté ovesné vločky.

  • Nakonec ještě dosolíme a opepříme. 

  • Budeme vařit do změknutí brambor, což je zhruba 10 - 15 minut.