Foto: Freepik

Někteří dokonce nazývají cukr „bílým jedem“. Důvod, proč se cukr nazývá právě tak si řekneme v některém s dalších článků. Mimo jiné totiž způsobuje nadváhu, obezitu, kazí zuby, zhoršuje metabolismus, má negativní vliv na mozek, srdce a cukrovku. Jak se ale taková závislost projevuje?

Každý má rád sladké, ale jak se pozná bezpečná hranice mezi chutí a závislostí? Závislost je jasně definovaná – prostě se bez dané pochutiny nemůžete obejít. I kdyby to znamenalo, že s tím jsou spojena zdravotní rizika, tak vy si to musíte dát. Prostě mezi jednotlivými jídly máte nutkání jít a vzít si čokoládu, sušenku nebo dortík.

Dalším takovým varováním je kolísavá nálada a vaše energie, které je jako na houpačce. Jak se ale takové závislosti zbavit? V praxi to zní velice jednoduše – prostě musíte přestat konzumovat taková množství cukru. Pro začátek je ale pro vás určitě přijatelnější cukr spíše omezit, aby to nebylo příliš těžké.

Foto: Freepik

Na počátku vaší abstinence budete mít extrémně silné chutě vzít si svou drogu, ale musíte to překonat. Místo celé sušenky si zkrátka dáte jen půlku. Příště zase změnšíte svou porci. Postupně se tak dostanete do fáze, kdy chuť na sladké bude menší a menší. Po nějaké době ale začnete obratem mít chutě zcela odlišné.

Místo na mléčnou čokoládu budete chtít spíše hořkou nebo vám zachutná kyselá chuť. Navíc jako vedlejší účinek budete ztrácet nadbytečná kila a váš zdravotní stav se začne jako zázrakem lepšit. Vyzkoušený trik je nalhávat si sám sobě. Můžete si říkat – dám si sladké, ale až za půl hodiny.

Někdy je zase chuť na sladké je váš zlozvyk. V jiných případech to může být nevyvážená strava. Jestliže se najíte kvalitního jídla od sytosti, tak nemáte potřebu ani jíst něco sladkého. Dobrým „šidítkem“ mohou být cereálie, jogurt nebo ovoce. Na výběr máte čerstvé i sušené.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)