Foto: Freepik

Cukr je velice populární a mnoho lidí si dokonce na sladkou chuť vybudovalo závislost. Ze všech stran přitom slýcháme, že cukr je škodlivý. Je také obecně známo, že cukr má neblahý vliv na vývoj cukrovky či obezity. O tom jsme také nedávno psali v samostatném článku. Nyní se ale podíváme na bílý cukr – je to skutečný jed nebo je to jen dezinformace?

Cukrem se krmíme neustále a dokonce ani nevnímáme, že ho jíme. Ráno si dáme cereálie, pak koblihu a po obědě zákusek. Ve všem je ale obrovské množství cukru. Ani si proto neuvědomujeme, že jíme další a další cukr. S trochou nadsázky by se dalo říci, že cukr je téměř v každé průmyslově zpracované potravině.

Cukr se prostě neskrývá jen sušenkách, ale i paštice či mražených rybích prstech. To ale neznamená, že cukr není nebezpečný. Zajímavostí je, že sladkost je asi jediná chuť, kterou vnímáme jediným smyslem a jediným receptorem na jazyku. Ostatní chutě vnímáme i dalšími smysly. U hořkosti potřebujete k určení například pětadvacet receptorů.

Foto: Freepik

Sladké a tučné věci byly v minulosti brány jako jisté zásobárny energie. Lidé před dávnými časi žvýkali cukrovou třtinu nebo používali med. Zhruba v 6. století přišli Peršané s krystalizací cukrové třtiny. To trvalo až do 18. století, kdy přišel lékárník Andreas Sigismund Marggraf, který zjistil, že se cukr dá získávat z řepy.

Cukr byl vždy považován za vzácný, ale v posledních letech je svět doslova promořený cukrem. Je to jednoduché. Jestliže máte potravinu s cukrem, je chuťově lahodnější a lépe se bude prodávat. Cukr totiž v mozku umí aktitovat naprosto stejná centra, jako například drogy či alkohol.

Od této závislosti se jen velice těžko odnaučuje. Jestliže hledáte nějakou inspiraci, jak vařit vaše oblíbené pokrmy s menším množstvím cukru, můžete se podívat na naše recepty, kde jich naleznete mnoho. Vždy se totiž snažíme cukr nahrdit třeba medem nebo uvařenou mrkví.

Zdroj: Reflex.cz (odkaz), ucsf.edu (odkaz)