Foto: Freepik

Co je to kyselina listová?

Kyselina listová se jinak také označuje jako vitamín ze skupiny B, a to konkrétně B9 nebo folát. Nesmí ale dojít ke záměně, protože folát a kyselina listová nejsou úplně synonyma. Folát je přirozená forma vitamínu B9, která se vyskytuje v rostlinných a živočišných produktech. Kyselina listová je pak syntetickou verzí tohoto vitamínu, jež můžeme nalézt v doplňcích stravy. Jestliže užíváte kyselinu listovou, tak musí projít ve vašem těle procesem metabolizace na folát. Ten již dokáže vaše tělu zužitkovat.

Jak poznáme nedostatek kyseliny listové?

Zdravý člověk s vyváženou stravou vlastně ani nějaký nedostatek kyseliny listové řešit nemusí. Veškeré potřebné zásoby vitamínu B9 si totiž zvládne udělat přímo z vaší stravy. Výjimku v tom tvoří určité rizikové skupiny, a to:

  • těhotné ženy, kde vitamín B9 hraje nezbytnou roli při vývoji plodu
  • lidé s hypovitaminózou či chudokrevností
  • celiaci
  • lidé trpící Crohnovou chorobou
  • lidé s jakoukoliv poruchou související se zpracování a vstřebáváním kyseliny listové v těle

U těchto skupin lidí je zapotřebí konzultovat se svým lékařem případnou potřebu užívání doplňku stravy obsahující kyselinu listovou. Lidé, kteří mají nedostatek kyseliny listové z přirozené stravy mohou mít anémii, jež se projeví únavou. Dále pak zimomřivostí, nedostatkem energie, dušností, výskytem depresí nebo různými problémy se soustředěním.

Zdroj: Freepik

Účinky kyseliny listové

  • Tvorba červených krvinek – je to tím pádem prevence proti výskytu anémie (chudokrevnosti)
  • Tvorba DNA a RNA – kyselina listová se podílí na obnově a syntéze bílkovin a nukleonových kyselin DNA a RNA. Ty pak mají na starosti regulaci důležitých buněčných a biologických procesů v těle.
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění – je bezpečně prokázáno (zdroj), že právě vitamín B9 spolu s vitamíny B6 a B12 mají velice pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních onemocnění i mozkových příhod. Zároveň tato skupina vitamínů reguluje hladinu aminokyselin nazývaných homocystein, která je ve větším mnžoství významným rizikovým faktorem vzniku srdečních onemocnění a osteoporózy.
  • Správný vývoj plodu a průběh těhotenství – dostatečný příjem vitamínu B9 je v těhotenství klíčový, protože významně snižuje riziko vzniku závažných vývojových vad. Její hlavní přínos je v podpoře zárodečných tkání i při vývoji nervové soustavy embrya. Tím se samozřejmě snižuje riziko vzniku poruch nervové trubice. Mimo jiné ale působí preventivně proti vzniku rozštěpu páteře nebo vrozené vývojové vady mozku. V neposlední řadě jde o velkou podporu imunitního systému a prevenci proti potratům či předčasnému porodu.

Nejlepší zdroje kyseliny listové

V přírodě nalezneme kyselinu listovou v mnoha potravinách. Nejvíce je kyselina listová zastoupená v listové zelenině, jako je špenát, zelí či hlávkový salát. Význemné zastoupení má i v brokolici, kapustě, hrášku, luštěninách, citrusech, vločkách nebo ořeších. Jak vidíte, tak zastoupení kyseliny listové je poměrně hojné, takže pokud se stravujete klasickou domácí stravou, nemusíte se nedostatku bát. Jestliže je ale hlavním bodem vašeho jídelníčku rohlík a jídlo z fast foodu, tak byste se asi měli zamyslet.

Zdroj: Vegmart.cz (odkaz)