Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Nepřekonatelně barevná, bohatě kořeněná a plná rozmanitých chutí – to je indická kuchyně. Svými exotickými ingrediencemi, složitými recepty a bohatou historií se stala jednou z nejvíce obdivovaných kuchyní na světě. Indie, země plná kontrastů a různorodosti, odráží tuto rozmanitost i ve své kuchyni. Od pikantních curry po sladké dezerty, indická kuchyně láká na průzkum a objevování.

Jedním z nejdůležitějších prvků indické kuchyně je používání koření. Kombinace kardamomu, skořice, kurkumy, kmínu, hřebíčku a mnoha dalších koření dává jídlu charakteristickou chuť a vůni. Každá část Indie má své vlastní oblíbené koření a techniky vaření, což přispívá k bohatosti a pestrosti této kuchyně.

Dalším klíčovým prvkem indické kuchyně jsou luštěniny, jako jsou čočka a cizrna, které poskytují důležitý zdroj bílkovin, zejména pro vegetariány. Indická kuchyně je známá svou rozmanitostí vegetariánských jídel, která mohou být stejně sytá a chutná jako masitá jídla.

Curry je symbolem indické kuchyně a existuje nespočet variant tohoto pikantního jídla. Každá domácnost má svůj vlastní recept na curry, který je často předáván z generace na generaci. Curry může být připravováno z masa, ryb, zeleniny nebo kombinace těchto ingrediencí, a každá varianta má své jedinečné aroma a chuť.

Sladkosti jsou také důležitou součástí indické kuchyně. Od gulábu džámun po různé druhy halvy a kheeru, indické dezerty lákají na svou sladkou chuť a jedinečné ingredience, jako je růžová voda, kokos nebo pistácie.

Indická kuchyně není jen o jídle, je to také o sdílení a společném stolování. Rodiny se často shromažďují kolem stolu, aby si vychutnaly tradiční domácí jídla a sdílely společné zážitky. Jídlo je zde považováno za způsob spojení s ostatními a vyjadřuje lásku a péči o rodinu a přátele.

Zdroj: Žádný Špeky

Indiká pomazánka

Počet porcí

8

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

170

kcal

Suroviny

  • 1 tvaroh

  • 1 sýr typu žervé

  • 2 ČL kari koření

  • 2 jarní cibulky

  • 1 červenou papriku

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 1 ČL sušeného zázvoru

Postup

  • Vezmeme si misku a dáme tam prakticky veškeré suroviny. Akorát cibulku a červenou papriku nakrájíme skutečně na jemno. 

  • Vše osolíme a opepříme a můžeme podávat.