Foto: Freepik

Někdo si vezme buřt, napíchne ho na klacek a dá ho přímo do žhnoucího ohně. Buřt je rychle opečený a možná i spálený, ale uvnitř bude zaručeně ještě studený. Já třeba nemám moc rád, když jsou uprostřed ty bílé kousky tuku nevypečené. Není to zkrátka dobré.

Při opékání je nejlepší držet buřt tak vysoko, aby ho plameny jen lehce ošlehávaly. Doba opékání by pak měla mít na tomto mírném plameni alespoň 10 – 15 minut. K ideálnímu opečení určitě přispívá i správné nařezání. Nejoblíbenější je asi způsob na ježka, ale je asi nejméně praktický.

Proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o další způsoby nařezání špekáčků, které vám zaručí lepší propečení. Nařezání buřtů se provádí nejenom proto, aby byl dobře propečený, ale také by nám během pečení nepraskl. V neposlední řadě je nařezání špekáčku důležité i pro jeho chuť.

Foto: Freepik

Když mohou plameny přistoupit i dovnitř a krásně ho vypéct, je to zcela jiná chuťovka. Než se však pustíte do nařezávání špekáčků, měli byste se rozmyslet, jaký špekáček si vyberete. Určitě se zaměřte na podíl masa. Čím větší, tím lepší. Ale u špekáčku bývá obvyklé tak 80 %.

Ještě větší důraz ale musíte dát na podíl „éček“. Některé uzeniny mají velký podíl masa, ale přitom mají obrovské množství chemikálií. Rozhodně se vám vyplatí navštívit nějakého lokálního řezníka. Způsobů, jak nařezat buřty, je skutečně mnoho. Ty nejoblíbenější způsoby si představíme níže:

  • do kříže – Na každém konci naříznete buřty do kříže směrem od jednoho konce k druhému, a to asi do třetiny délky. Po upečení se z něj stanou takové „rožky“. Kdo chce, může si udělat uprostřed i mřížku. Jestliže máte ale krátkého buřta, tak bych tuto variantu nevolil. Buřt by vám mohl prasknout a spadnout do ohně.
  • na ježka – u ježka nenařezáváme konce buřtu, ale děláme mřížku po celé jeho délce. Zde je ale důležité nedělat bodlinky příliš hluboké, aby se nám špekáček nerozpadl a nespadl do ohně. Čím menší budou vaše čtverečky, tím křupavější a chutnější budte mít váš špekáček
  • zoro – zoro není příliš častým způsobem, ale zaručí vám velice chutný a křupavý zážitek. Buřt nařízněte na od jednoho konce k druhému do dvou třetin. Pak bučt pootočte o devadesát stupňů a nařízněte ho od druhého konce k prvnímu. Po upečení to skutečně připomíná písmeno „Z“. Navíc je buřt dříve propečený a skutečně velmi křupavý.
  • Chobotnice – u chobotnice nařízneme buřt o jednoho konce do kříže asi do dvou třetin. Za druhý konec ho pak napíchneme na bodák. Po opečení se chapadla roztáhnout a po bodáku zůstanou „dvě očka“. Výsledný tvar skutečně připomíná chobotnici.
  • Spirála – v případě spirály si vezměte ostrý nůž a buřt nařízněte do spirály od jednoh okonce k druhému. Nesmíte ale řez přerušovat a také nesmíte nožem nikdy proříznout skrz. Vždy mějte nůž jen ve třetině tloušťce buřtu. 

Opékání špekáčků není žádná věda, ale je dobré vědět, jak si tuto oblíbenou pochoutku ještě vylepšit. Vyberte si jeden z pěti nabízených způsobů. Většina lidí krájí buřty vždy stejně. Prostě ze zvyku. To ale neznamená, že nemůžete někdy zkusit něco nového. Některé druhy nařezání navíc nevyžadují tak dlouhý čas opékání a zaručí větší křupavost a lepší chuť.

Zdroj: toprecepty.cz