Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Důvodů je hned několik. Často nosím s sebou třeba jogurt, ovesnou kaši nebo si někde v krámě koupím žervé a rohlík. Prostě se potřebujete najíst, rozříznout a namazat rohlík nebo jen zamíchat cukr do kávy. Za mě je to prostě jakási nezbytnost. Problém ale je v tom, že klasický kompletní příbor zabírá zbytečně moc místa a není ani nějak lehký.

Hledal jsem proto nějakou alternativu, jak bych mohl u sebe mít svůj příbor, ale zároveň byl malý a lehký. Při tom hledání jsem natrefil na titanovou skládací sadu příborů od společnosti Naturehike. V minulosti jsme zde již testovali ešus nebo lžíci z titanu a tento materiál je opravdu velice dobrý.

Je extrémně pevný, ale zároveň velice lehký. Jeho jedinou nevýhodou je možná jen cena. Když jsem si ale představil, že tento příbor budu s sebou nosit klidně i celý život, tak ta cena je úměrná kvalitě a provedení. Celá tato sada přišla v praktickém textilním pouzdře a váží pouhých 40 gramů.

V sadě je pak vidlička, lžíce a nůž, takže máte kompletní příbor. Celá sada pak pasuje hezky do sebe a v horní části rukojeti je očko, takže si můžete příbor připnout klidně na karabinku na batoh. Jako dobrý bonus hodnotím i to, že na rukojeti nože je integrovaný otvírák na lahve. Docela bych uvítal, kdyby zde pro úplnost byl integrován i otvírák na konzervy, ale není to nezbytné.

Příbor se drží velice pohodlně a jí se s ním krásně. Lžíce je mělká a vidlička má hroty zaoblené, což je v tomto případě také výhoda. Když máte příbor připnutý na batohu, tak nechcete, aby vám do něj udělal díru. Na výšku mají příbory zhruba 13 cm, což je dostačující pro to se pohodlně najíst, ale zároveň je tato sada pořád velice skladná.

Závěrem musím zhodnotit, že tato sada je velice praktická a užitečná nejen pro turisty, ale i pro případ výletu, pro rybáře, pro horolezce nebo jako rezervní sada do auta. Během svého testování jsem na ní nenašel nic špatného či nějaká negativa. Je lehká, malá, skladná a praktická. Jediným doporučením pro výrobce je integrace otvíráku na konzervy, ale jak jsem již říkal výše, jedná se pouze o formalitu. Za sebe tak mohu tuto sadu doporučit.

Děkujeme za spolupráci Naturehikecz.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky