Foto: Freepik

Své jméno si valašské frgály získaly díky své specifické velikosti a tenkému těstu, které je typické pro tuto regionální specialitu. Průměr jednoho frgálu dosahuje až 30 centimetrů, ačkoliv mohou existovat i menší varianty. Kromě toho je těsto frgálů tenké a křehké, s drobnými okraji a náplními, které jsou posypané vonící máslovou drobenkou.

Historie valašských frgálů sahá až do roku 1826, kdy byly doloženy první recepty. Avšak podle ústního podání se tato lahůdka vyráběla již mnoho století dříve. Původní název “frgál” neznamenal chutný koláč, ale naopak označoval nepovedený pokus. Teprve později se toto označení přeneslo na lahodné koláče, které známe dnes.

Foto: Freepik

Valašské frgály mají jedinečnou chuť a svou historickou hodnotou přitahují pozornost gurmánského světa. Portál Taste Atlas, respektovaný gastronomický průvodce, ocenil tuto delikatesu nejen pro její vynikající chuť, ale i pro historickou hodnotu spojenou s tradicí pečení frgálů na Valašsku po mnoho generací.

Co činí tyto koláče ještě unikátnějšími, je skutečnost, že mají ochrannou známku. Termín “Valašské frgály” může být použit pouze pro koláče vyrobené na omezeném území východní Moravy a splňující přesně stanovené specifikace, jako je hmotnost a průměr.

Naprostá pestrost náplní, které mohou být vyrobeny z různých druhů ovoce, dává valašským frgálům nekonečné možnosti kombinací chutí. Oblíbené varianty zahrnují hruškovou, povidlovou, tvarohovou, makovou, ořechovou, a dokonce i sezonní varianty s malinami nebo borůvkami.

Zdroj: Toprecepty.cz, tasteatlas.com (odkaz)