Foto: Freepik

Podle údajů Českého statistického úřadu se počet podnikatelů bez zaměstnanců v prvním čtvrtletí roku 2024 zvýšil o 6,5 % na celkových 726,1 tisíce. Ekonomové připisují tento nárůst zejména změnám v dohodách o provedení práce, které část pracovníků přiměly přejít na živnostenský list a pracovat pro své dosavadní zaměstnavatele v rámci švarcsystému. Za tento nelegální způsob podnikání hrozí zaměstnavatelům pokuty až do výše deseti milionů korun nebo zákaz činnosti na dva roky.

Ekonom Miroslav Novák ze společnosti Akcenta upozornil na možnou souvislost tohoto nárůstu se změnami v dohodách o provedení práce. Podobný názor sdílí hlavní ekonom Banky Creditas, Petr Dufek, podle kterého byly změny v placení pojistného pro dohodáře důvodem přechodu na živnostenský list.

Trend nárůstu švarcsystému byl zaznamenán již v minulém roce, kdy Daniel Hůle z Člověka v tísni upozornil na sociální síti X na případy, kdy agentury nutili pracovníky přejít na živnostenský list, aby se vyhnuli novým podmínkám dohod.

Foto: Freepik

Dříve byla Dohoda o provedení práce jednoduchým způsobem, jak zaměstnat někoho na brigádu či občasnou výpomoc. Nyní je to ale dosti komplikované, a to je i důvod, proč hrozí menší nabídka příležitostných prací na trhu. Zaměstnavatelé totiž musí hlásit rozvrh tři dny předem a dávat příplatky za práci o víkendu či v noci. Pracovník na DPP má navíc nárok na dovolenou.

Největší zlom přijde asi letos v červenci, kdy se dohody budou registrovat na České správě sociálního zabezpečení a postupně dojde ke změně v placení odvodů na sociální a zdravotní pojištění dohodářů. Mnoho živnostníků je nuceno pracovat na živnostenský list, aby si udrželi práci, kterou by jinak nemohli vykonávat.

Zaměstnanci mají v mnoha případech omezený výběr – buď budou mít vlastní živnostenský list nebo práci nedostanou. Zaměstnavatel pak není obchodní partner, ale chová se jako zaměstnavatel. Tento trend je obzvláště patrný u mladých lidí a čerstvých absolventů, kteří nemají jinou možnost než přijmout podmínky OSVČ, pokud chtějí získat zaměstnání, například v rozvážkových službách.

Naskýtá se otázka, zda tyto změny byly skutečně efektivní. Předpokládaným výsledkem totiž bude jen větší množství lidí pracující jako OSVČ, menší množství brigádníků a také věští množství lidí pracujících tzv. „na černo“. Je ale jistá, že se celý trh promění, protože se dá očekávat i úbytek pracovních příležitostí pro důchodce.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)