Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Celer je zelenina s jemnou a svěží chutí, která má mnoho zdravotních výhod. Je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, což z něj dělá významný přínos pro lidské zdraví. V tomto článku se podíváme na některé z nejvýznamnějších zdravotních výhod, které může celer nabídnout.

Podporuje trávení

Celer obsahuje velké množství vlákniny, která je pro trávení velmi důležitá. Vláknina pomáhá snižovat riziko zácpy a pomáhá udržovat zdravou střevní flóru. Celer obsahuje také látku zvanou kumarin, která pomáhá stimulovat trávicí enzymy, což může pomoci při trávicích potížích.

Snížení krevního tlaku

Celer obsahuje velké množství draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak. Krevní tlak je klíčový faktor pro zdraví srdce a cév, takže pravidelná konzumace celeru může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Ochrana před rakovinou

Celer obsahuje látky, jako jsou kyselina kávová a falcarinol, které jsou spojovány s prevencí rakoviny. Tyto látky působí jako antioxidanty a mohou chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může vést k rakovině.

Posiluje imunitní systém

Celer obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny A, C a K, draslík, hořčík a železo, které jsou důležité pro posílení imunitního systému. Vitamín C je známý pro své antioxidační vlastnosti a podporuje tvorbu bílých krvinek, které pomáhají bojovat proti infekcím.

Zdravá kůže

Celer obsahuje vitamíny A a C, které jsou důležité pro zdravou kůži. Vitamín A pomáhá udržovat zdravou pokožku a vlasy, zatímco vitamín C pomáhá při tvorbě kolagenu, což je klíčová bílkovina pro zdravou a pružnou kůži.

Celkově je celer vynikající zelenina, která má mnoho zdravotních výhod. Je velmi nízkokalorická a obsahuje jen málo tuku, takže je vhodná pro lidi, kteří chtějí zhubnout nebo udržet svou váhu. Celer je také bohatý na vodu, což z něj dělá vynikající hydratační potravinu, zejména během horkých letních dní.

Konzumace celeru může být snadná a zábavná. Můžete ho nakrájet a přidat do salátů, smoothie nebo jiných pokrmů. Také můžete uvařit celer a použít ho jako přísadu do polévek a omáček. Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu k chipsům nebo jiným nezdravým snackům, zkuste si namočit tyčinky celeru do hummusu nebo jiného dipu.

Vzhledem k tomu, že celer obsahuje látky, které mohou ovlivnit účinky některých léků, je důležité konzultovat s lékařem, zda může být konzumace celeru bezpečná pro vaše zdraví, zejména pokud užíváte nějaké léky na krevní tlak nebo diuretika.

Celkově je celer skvělou volbou pro každého, kdo se snaží zlepšit své zdraví a snížit riziko různých onemocnění. Jeho výhody pro trávení, srdeční zdraví, imunitní systém, kůži a prevenci rakoviny jej dělají skvělou volbou pro každodenní stravování.

Zdroj: MedicalNewsToday.com (odkaz), pubmed.ncbi.nih.gov (odkaz)

Jemná celerová pomazánka s mrkví a jablkem jako elixír zdraví

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

108

kcal

Suroviny

  • 1 jablko

  • 2 mrkve

  • 100 g celeru

  • 1 sýr typu gervais

  • 1/2 nízkotučného tvarohu

  • sůl

  • pepř

  • štáva z citronu

Postup

  • Jablko nastrouháme na hrubém struhadle. 

  • Mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle. 

  • V míse pak smícháme jablko, mrkev, celer, gervais, tvaroh a dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.