Foto: Freepik

Na fotografiích vypadají všechny pláže u moře jako z pohádky. V praxi ale většina z vás natrefí na jeden zásadní problém. Kam se mohu dojít vyčůrat? Ano, je to pravda. Většina veřejných pláží není bohužel vybavena sociálním zařízením. Lidé to tak řeší po svém. Jdou se zkrátka vymočit do moře.

V některých zemích je ale toto chování stíhané a pachatelům hrozí pokuta. Druhou otázku pak je, jak vám někdo dokáže, že právě močíte do moře. Jako příklad můžeme uvést španělské město Vigo, kde se tamní představitelé rozhodli uvalit pokutu 18 000 korun pro každého, kdo bude přistihnutý při močení do moče či na veřejnosti. (zdroj)

Zdá se, že močení do vody je ale obecně závažný problém. Autorka vědeckého výzkumu, Lidsay Blackstocková, uvedla, že její tým testoval kvalitu vody v jedenatřiceti veřejných bazénech a vířivkách po celé Kanadě. Naměřené hodnotu prokazují až 570 krát zvětšenou koncetraci acesulfamu draselného. (zdroj)

Foto: Freepik

Ten se celkem běžně nachází ve strávené potravě a z našeho těla vychází prakticky v nezměněné podobě. Nejhůře jsou ale na tom vířivky, kde byla koncentrace této látky trojnásobně větší, než v případě nejhoršího bazénu. Pro názornost uvedli vědci i příklad, kdy máte bazén o objemu 830 000 litrů vody, ve kterém se nachází 75 litrů moči.

Cílem výzkumu má být vzdělávání veřejnosti a poučení o hygieně a základním chování ve veřejných bazénech. Je jasné, že se k tomuto chování asi nikdo nepřizná, ale výsledky hovoří jasně. V anonymní anketě se pak ukázalo, že 19 % lidí si alespoň někdy ulevilo ve veřejném bazénu. V případě moře je tato statistika ještě horší, protože v jiné anketě se dvě třetiny lidí přiznaly, že se již někdy vyčůrali do moře (zdroj).

Překvapující je i vyjádření amerického plavce Ryana Lochteho, který před olympiádou v Londýně v roce 2012 uvedl, že na močení do chlorované vody nic není. Jeho kolega Michael Phelps dodal: „Všichni močí do bazénů. Chlór to zabije, tak to nevadí.“ Samotná moč je sterilní, ale problém nastává s jejími sloučeninami, jako je močovina, čpavek či kreatin. Ty totiž reagují s bazénovou desinfekcí a následně mohou způsobovat respirační potíže nebo potíže s očima. Z dlouhodobého hlediska se pak může objevit i astma.

Zdroj: Tyden.cz (odkaz), Novinky.cz (odkaz), The Guardian.com (odkaz)