Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Palačinky jsou lahodným pokrmem, který je známý po celém světě. Často jsou spojovány se sladkými přísadami, jako je javorový sirup, ovoce nebo čokoláda. Ale co když vám řekneme, že palačinky mohou být i slané? Slané palačinky nabízejí širokou škálu chutí a kombinací, které mohou oslnit vaše chuťové pohárky a trochu oživit váš nudný jídelníček. 

Ať už jako snídaně, oběd nebo večeře, slané palačinky jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají netradiční a pikantní zážitek. Když se podíváme na různé kombinace slaných palačinek, možností je nespočet. Zde jsou některé z nich:

  1. Slané palačinky se šunkou a sýrem: Klasická kombinace, která spojuje plátky šunky s rozpuštěným sýrem. Můžete použít různé druhy sýrů, jako je třeba cheddar nebo švýcarský sýr, které dodají palačinkám bohatou a sýrovou chuť.

  2. Palačinky s avokádem a lososem: Tato kombinace je plná zdravých tuků a omega-3 mastných kyselin. Na palačinky můžete rozetřít avokádo a pak přidat plátky čerstvého lososa nebo uzeného lososa. Pro zvýraznění chuti můžete přidat kapku citronové šťávy nebo zakysanou smetanu.

  3. Slané palačinky s grilovanou zeleninou: Pokud jste vegetarián nebo milujete zeleninu, tato kombinace je pro vás. Palačinky můžete naplnit grilovanou paprikou, cuketou, rajčaty a dalšími oblíbenými zeleninovými druhy. Přidejte bylinky a ochucovadla, jako je bazalka nebo oregano, pro ještě větší šmrnc.

  4. Palačinky s kari kuřecím masem: Tato kombinace nabízí exotickou chuť a kořeněnou vůni. Na palačinky můžete umístit kousky kuřecího masa s kari kořením a grilovat je nebo je smažit. Přidejte čerstvou zeleninu, jako je římský salát nebo koriandr, a přidejte si k tomu ještě trochu jogurtového dipu nebo jogurtové omáčky s bylinkami.

Historie palačinek

Historie slaných palačinek se ztrácí v dávných dobách. Palačinky samotné mají dlouhou historii a jsou oblíbené po celém světě. Existuje několik teorií o původu palačinek, ale první záznamy o jejich existenci pochází z antického Řecka a Říma. Původně byly palačinky připravovány jako obřadní jídlo při oslavách jara a spojovaly se s obnovou života a plodnosti.

Slané palačinky nejsou tak staré jako ty sladké varianty. Jejich popularita začala stoupat v průběhu 20. století, kdy se začaly objevovat různé inovativní recepty a kombinace. Slané palačinky se staly oblíbeným pokrmem pro snídani, brunch nebo lehký oběd.

V různých kulturách po celém světě existují podobné pokrmy slaným palačinkám. Například v Indii jsou populární dosy nebo uttapam, které se podávají s různými pikantními omáčkami a chutney. V Mexiku se podobným pokrmem nazývají quesadillas, které jsou plněné sýrem a dalšími ingrediencemi. Také v jihoamerické kuchyni se často připravují slané palačinky z různých druhů mouky a plní se masem, zeleninou a sýrem.

Slané palačinky nabízejí nekonečné možnosti pro experimentování s různými kombinacemi a přísadami. Můžete si vytvořit vlastní oblíbenou verzi nebo zkoušet různé recepty z různých kuchyní světa. Palačinky jsou skvělým způsobem, jak spojit pikantní a sladké chutě a vytvořit jedinečný a lahodný pokrm.

Takže pokud jste dosud nezkusili slané palačinky, rozhodně je čas to změnit. Běžte do kuchyně, vyndejte pánev a začněte experimentovat s různými kombinacemi a přísadami. Uvidíte, že slané palačinky vás překvapí svou rozmanitostí a neodolatelnou chutí.

Zdroj: smithsonianmag.com (odkaz)

Zapečené slané palačinky

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

107

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 2 kapie

  • 2 hrsti kukuřice

  • 0,25 kg míchaného mletého masa

  • 1 rajský protlak 

  • 2 vejce

  • 0,25 l mléka

  • sušený česnek

  • 2 PL mouky

  • 20 dkg eidamu

Postup

  • Rozpálíme si pánev a přidáme trochu oleje. D8le pak nakrájenou cibuly, nakrájený česnek a pečeme do sklovata. Poté přidáme kapie a bílou papriku nakrájenou na nudličky. 

  • Po chvilce přidáme kukuřici. Ta může být třeba mražená či sterilovaná.

  • Následně přidáme i mleté maso, osolíme, opepříme a opékáme. Snažíme se to maso od sebe oddělit. 

  • Když je maso opečené, přidáme protlak a necháme to alespoň 10 minutek redukovat. Když se vám to bude připékat, můžete lehce podlít vodou.

  • Na paličinkové těsto si vezmeme dvě vejce, mléko, trochu soli, trochu sušeného česneku a mouku a vše pořádně vyšleháme na hladké řídké těsto. 

  • Jednotlivé palačinky pak klasickým způsobem opečeme z obou stran na pánvi. 

  • Tyto palačinky po vychladnutí plníme naší směsí, zatočíme a narovnáme na těsno do pekáčku. Zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů na pět minutek jen zapéct.