Foto: Freepik

Je jasné a obecně známé, že bolest zad může souviset s životním stylem. Pokud máte sedavé zaměstnání, jste obézní, jste odpůrci sportu a zdravého pohybu a to celé završíte nezdravou stravou, máte diagnózu téměř jistou. Problém však může být, když se z obyčejné dočasné bolesti zad stává bolest chronická. Z tohoto problému se pak budete samozřejmě hůře dostávat i vy.

Jak se bolest zad dělí?

Záda jsou poměrně rozsáhlá, a tak první dělení bude podle oblasti, kde se bolest objevila. Ta se dělí na krční, hrudní a bederní oblast. Máte-li bolesti jakékoliv části zad, jedná se s největší pravděpodobností o problém s nějakým stabilizačním svalem, který je buď ztuhlý nebo oslabený. Hlavně většina těchto stabilizačních svalů je povrchových.

V určitých případech pak nemusí jít jen o ostrou bolest, ale i pocit mravenčení v končetinách či výrazné omezení hybnosti. V základu se pak dělí bolest podle počtu výskytů na:

  • akutní bolest zad – akutní bolest se objevuje většinou v jednom místě. V tomto místě jsou svaly s nějvětší pravděpodobností přetížené a v krajních případech může dojít i k výhřezu meziobratlové ploténky

  • chronická bolest zad – tento typ bolesti trvá zpravidle dlouhodobě. Důvodem je, že zádové svaly jsou ochablé a neposkytují takovou oporu.

Proč mě bolí záda?

Bolestí zad trpí velké procento lidí. Mezi nejčastější příčiny těchto bolestí pak patří:

  • nedostatek pohybu

  • špatné držení těla

  • sedavé zaměstnání

  • nadměrná fyzická zátěž

  • vystydnutí

  • nadváha

  • stres

  • únava

  • úraz

Samotná bolest zad ale může být jen jedním z příznaků daleko vážnějších nemocí. Vždy je proto lepší kontaktovat svého lékaře a poradit se s ním. On může s jistotou potvrdit či vyvrátit případnou diagnózu. Mezi nemoci, jejíž vedlejšími příznaky je i bolest zad, patří osteoartróza, žaludeční vředy, ledvinové kameny, výhřez meziobratlové plotínky, zánět, nádor a další.

Foto: Freepik

Jak se zbavit bolesti zad?

Samostatnou otázkou v případě bolesti zad jsou pak těhotné ženy. Ty by veškeré komplikace týkající se bolesti zad měli konzultovat se svým gynekologem. Ten jim s největší pravděpodobností doporučí užívat magnesium. Většina ostatních pacientů pak může vyzkoušet jeden z následujících ověřených postupů. Ty se samozřejmě týkají většinou okamžité pomoci, ale neřeší dlouhodobý problém se stravou či sedavým zaměstnáním.

Cvičení na záda

Nejrychlejší pomocí je asi speciální cvičení na záda, se kterým vám nejlépe poradí fyzioterapeut. V ideálním případě pak doporučujeme navštívit zkušeného fyzioterapeuta. Pokud je pro vás nedostupný, můžete se zkusit podívat na internet. V době pandemie totiž celá řada těchto odborníků natočila instruktážní videa.

Fyzioterapeut by vám pak měl vysvětlit, jak se správně sedí, jak správně držet tělo, jak správně chodit, atd. Mimo jiné vám také poradí cviky přímo pro váš konkrétní problém, protože na každou bolest zad existuje přímo konkrétní sada cviků. Pokud použijete špatný cvik nebo ho budete cvičit špatně, můžete si ve finále ještě ublížit.

Foto: Freepik

Sportování

Tohle souvisí s předchozím bodem. Nejde ale o to sportovat jeden týden, když vás bolí záda. Ideální je sportovat pravidelně a vytvořit si z toho trvalý návyk. Vyhněte se sportům, při kterých se skáče, jako aerobik či volejbal. Jako vhodné pak můžete zkusit například plavání.

Chůze

Chůze se pak jeví jako ideální, levný a všem lidem dostupný sport. Stačí, když budete chodit alespoň několik minut denně. Ideální je pak provozovat chůzi s turistickými holemi, protože ty vám pomohou protáhnout větší procento svalů. Pokud máte sedavé zaměstnání, zapomeňte na městskou hromadnou dopravu, nazujte správnou obuv a domů či k autu můžete chodit pěšky.

Působení suchého tepla

Vzhledem k tomu, že bolesti zad mohou být způsobeny i prostydnutím a vychladnutím zad, je dobré si záda nahřát. Můžete si na ně foukat fénem, přiložit nahřátý ručník, termofor nebo speciální nahřívací polštářek z třešňových pecek.

Kdy jít s bolestí zad k lékaři?

Je pravdou, že vliv na bolest zad má samozřejmě nejen úraz, ale také dlouhodobý stres. Mimo to se ale může jednat i o souhru několika faktorů, jako je například:

  • obezita

  • špatná strava

  • nesprávné držení těla

  • špatná postel

  • nekvalitní obuv

  • levná pracovní židle

  • nedostatečný pitný režim a další

Vždy je ale lepší celý problém nepodceňovat a svěřit se svému lékaři, který v souboru příznaků může odhalit nějakou vážnější nemoc. Z velké části si ale lidé za tyto bolesti mohou sami svým životním stylem. Lékaře také navštivte v případě, že máte nějaké další chronické nemoci nebo jste těhotná.

Zdroj: NHS.uk (odkaz), webmd.com (odkaz)