Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Borůvky: Malé plody s velkými výhodami

Borůvky jsou malé, tmavomodré plody, které se považují za superpotravinu z mnoha důvodů. Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Níže jsou uvedeny některé z hlavních výhod borůvek:

1. Silný zdroj antioxidantů:

Borůvky jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů mezi všemi potravinami. Obsahují flavonoidy, zejména anthokyaniny, které jim dodávají modrou barvu a chrání tělo před stresem. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, což může přispět k prevenci řady onemocnění, včetně srdečních chorob a některých typů rakoviny.

2. Podpora kardiovaskulárního zdraví:

Pravidelná konzumace borůvek je také spojena s podporou zdraví srdce a cév. Flavonoidy obsažené v borůvkách mohou pomoci snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zlepšovat celkovou cévní pružnost. To může snižovat riziko srdečních onemocnění a hypertenze.

3. Zlepšení kognitivních funkcí:

Borůvky také mohou mít pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku. Obsahují flavonoidy, které podporují mozkovou aktivitu a paměť. Pravidelná konzumace borůvek byla spojena s lepší kognitivní flexibilitou a pamětí.

4. Zdravé trávení:

Borůvky jsou bohaté na vlákninu, což je klíčový faktor pro zdravé trávení. Vláknina pomáhá udržovat pravidelnou stolici, podporuje zdravou střevní mikroflóru a snižuje riziko zažívacích potíží, jako je zácpa.

Ovesné vločky: Více než jen snídaně

Ovesné vločky jsou základní složkou tradiční snídaně, ale jejich výhody přesahují pouze jedno jídlo. Jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a dalších živin. Zde jsou hlavní výhody ovesných vloček:

1. Vysoký obsah rozpustné vlákniny:

Ovesné vločky jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, známou jako beta-glukan. Toto vlákno má schopnost snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Díky tomu mohou ovesné vločky přispět jako prevence srdečních chorob a diabetu typu 2.

2. Dobrý zdroj energie:

Díky obsahu komplexních sacharidů jsou ovesné vločky skvělým zdrojem dlouhotrvající energie. Poskytují tělu stabilní přísun glukózy a zabraňují rychlým výkyvům hladiny cukru v krvi. To je zejména prospěšné při dlouhodobém fyzickém nebo duševním výkonu.

3. Podpora trávení:

Vláknina obsažená v ovesných vločkách podporuje zdravé trávení a pravidelnou stolici. Pomáhá udržovat střevní mikroflóru v rovnováze a snižuje riziko zažívacích potíží.

4. Pocit nasycení

Díky vysokému obsahu vlákniny mají ovesné vločky tendenci zasytit na delší dobu a prodlužovat pocit sytosti. To může pomoci omezit přejídání a snižovat chuť k nezdravým svačinám.

Kombinace pro zdravý životní styl

Kombinace borůvek a ovesných vloček je vynikajícím způsobem, jak posílit svůj jídelníček o zdravé složky. Můžete si je přidat do jogurtu, smoothie, dezertů nebo si z nich připravit výborné ovocné kaše. Tato chutná a výživná kombinace vám pomůže podpořit vaše zdraví a vitalitu a přinést radost z jídla každý den.

Zdroj: cpzp.cz (odkaz), zdravizone.cz (odkaz)

Jednoduchý borůvkový koláč

Počet porcí

8

porcí
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

186

kcal

Suroviny

  • 1 tvaroh

  • 2 vejce

  • 150 g ovesných vloček

  • 2 PL medu

  • 100 g strouhaného kokosu

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • 2 dcl mléka

  • 1 dcl kokosového oleje / másla

  • 400 g borůvek

Postup

  • V jedné míse smícháme tvaroh, vejce, 100 g rozmixovaných ovesných vloček, med, 50 g strouhaného kokosu a trochu mléka. 

  • Vše promícháme a vypracujeme těsto. Vymažeme si pekáček a těsto tam vylijeme. Poházíme borůvkami. 

  • Navrch posypeme drobenkou z 50 g ovesných vloček, kokosového oleje a 50 g strouhaného kokosu. 

  • Na závěr dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba 30 minut.